Van 23 Dingen naar 21 eDingen

Hoewel ik mezelf tegenwoordig opperbest vermaak met het 23 Dingen traject waar we op Windesheim begin van dit jaar mee gestart zijn, is dit niet het enige Dingen traject wat er is. Er zijn Archief Dingen, Ambtenaren Dingen, Senioren Dingen (in wording), Onderwijs Dingen, OVC Dingen, Belgische Dingen en Museum Dingen. Ik vergeet er vast een paar maar Wouter heeft een aardig overzicht gemaakt voor iedereen die de bomen niet meer door het Dingenbos kan zien. Sinds vandaag komt daar weer eentje bij met het startschot voor de 21eDingen.

Begin vorig jaar begon Margreet van den Berg met het opzetten van een traject, gebaseerd op o.a. de 23 OVC Dingen en de 23 Onderwijsdingen, bedoeld om het hoger onderwijs kennis te laten maken met nuttige en vrij beschikbare tools. Samen met een aantal mensen uit het onderwijs zelf zijn de onderwerpen en de lessen geformuleerd, wat resulteert in de huidige lijst:

eDing 1: Weblogs
eDing 2: RSS
eDing 3: Stemmen
eDing 4: Videomateriaal zoeken en gebruiken
eDing 5: Video maken
eDing 6: Bellen via internet
eDing 7: Wiki’s
eDing 8: Weblectures
eDing 9: Screencasting
eDing 10: Repositories
eDing 11: Referentieprogramma’s
eDing 12: Informatievaardigheden
eDing 13: Plagiaat
eDing 14: Videocommunicatie
eDing 15: Creative Commons
eDing 16: Digitale leeromgevingen-DLO’s

De resterende 5 eDingen volgen ongetwijfeld op hele korte termijn maar ik ben al onder de indruk van deze 16 aangezien het toch een groot aantal Dingen bevat die sterk aansluiten bij wat een docent en medewerker in het hoger onderwijs (volgens mij) moet weten en (bij voorkeur) beheersen.

Vandaag is zoals gezegd het startschot en wordt het 21 eDingen traject officieel aangeboden aan de hoger onderwijsinstellingen. Moge er veel gebruik van gemaakt gaan worden!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top