Content filters in FeedDemon 3.1

Met alle webbased readers die tegenwoordig vechten om de aandacht van RSS gebruikers (en nee, RSS is nog niet dood), zou je bijna vergeten dat er ook nog reguliere software is waarmee je RSS feeds kunt raadplegen. Op eenzame hoogte (bij mij tenminste) staat daar het gratis FeedDemon, wat ik al jaren gebruik om de vele tientallen feeds te lezen.

De afgelopen jaren is deze software keurig met de tijd meegegaan: ondersteuning voor podcasts via rss feeds, vele handige trucjes in de presentatie van (veel) feeds, nog meer handige trucjes om om te gaan met duizenden ongelezen berichten en sinds een goed half jaar ook ondersteuning voor, en synchronisatiemogelijkheid met, Google Reader. De uitgebreide mogelijkheden van FeedDemon in combinatie met webbased lezen van je feeds via Google Reader, het kan zowat niet op.

Gisteren is versie 3.1 uitgebracht met, naast tientallen kleine verbeteringen, de mogelijkheid om een feedlink rechtstreeks naar Twitter te sturen en een uitgebreide verdere ondersteuning van de sociale mogelijkheden van Google Reader, nl. dat als je mensen volgt in GR, deze items nu ook als zodanig in FeedDemon verschijnen. Heel handig!

Wat ik zelf een nog nuttigere toevoeging vind is de mogelijkheid om content filters toe te voegen. Kortweg gezegd maakt dit het mogelijk om items automatisch als gelezen te markeren op basis van een aantal voorwaarden. Ideaal als je algemene of verzamelfeeds volgt terwijl je eigenlijk maar geinteresseerd bent in een deel van die berichten.

Zo heb ik een aantal nieuwsfeeds die ik eigenlijk volg om nieuwtjes over ereaders of ebooks er uit te halen, terwijl er natuurlijk ook een heel scala aan berichten voorbij komen die daar niet over gaan. In het nieuwe menu van Content Filter kun je dus aangeven dat alles als gelezen wordt gemarkeerd, tenzij er bepaalde woorden in voorkomen.


In bovenstaand voorbeeld had ik niet enkel- en meervoud hoeven gebruiken omdat ik niet ‘Match whole words‘  heb aangevinkt, zie ik nu ik deze post tik maar ik ben te lui om een nieuwe schermafdruk te maken.  De opties spreken verder voor zich.


Als je een filter gemaakt hebt moet je vervolgens wel even aangeven voor welke feeds dat filter moet gelden. Klikken op het toepasselijk genaamde ‘click to change‘ brengt je een venster met daarin op alfabetische volgorde alle feeds die je hebt. Aanvinken en klaar.

Ik hoop dat in een toekomstige update de indeling wordt gehanteerd zoals je die ook in je eigen overzichtslijst hebt (incl. onderverdeling in categorie) want ik stel me voor dat veel filters op inhoud gemaakt worden en dan is wel zo handig als je de inhoudelijke onderverdeling van je feeds kunt gebruiken. Nu moet je elke feed in de alfabetische lijst opzoeken.

Desalniettemin eens te meer reden om nog niet volledig over te stappen op webbased readers.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Ik gebruik hem ook nog steeds naar tevredenheid. Het enige wat ik mis tov de vorige feeddemon is dat bij markeren als gelezen na lezen (wat ik doe met ctrl+pagedown) is dat de feeds dan ook echt weg zijn terwijl ze vroeger altijd bleven staan, maar dan dun gedrukt. En verder die irritante ads linksonder natuurlijk. Maar verder prima ding.

  Reply

 2. Aan die ads kan ik weinig doen (je kunt geloof ik een klein bedrag betalen en dan zijn ze weg maar dat vertik aangezien ik al betaalde voor een vroegere editie en ik nu niet nog eens wil betalen voor hetzelfde). Het probleem dat je feeds verdwijnen als je ze als gelezen markeert, dat is wel simpel op te lossen.

  In het (rechter)scherm waarin je feedberichten staan, staat bovenaan een balk met icoontjes en een pulldown menuutje, onder de tabbladen. Het pulldown menu is een keuzescherm tussen weergaven van je feeds. De jouwes staat op ‘Unread and starred’ of alleen ‘Unread’. Zet deze op ‘Show all’ en dan gebeurt er precies wat je beschrijft: gelezen items worden niet vet weergegeven in dezelfde lijst en verdwijnen niet.

  Reply

 3. Met die synchronisatie via Google Reader begint dit wel een redelijk alternatief te worden voor Bloglines. Ik ga ‘m een poosje uitproberen.
  Ads verdwijnen voor slechts 5 dollar maar die moet je voor nieuwe versies opnieuw betalen? Tsk.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top