Content filters in FeedDemon 3.1

Met alle webbased readers die tegenwoordig vechten om de aandacht van RSS gebruikers (en nee, RSS is nog niet dood), zou je bijna vergeten dat er ook nog reguliere software is waarmee je RSS feeds kunt raadplegen. Op eenzame hoogte (bij mij tenminste) staat daar het gratis FeedDemon, wat ik al jaren gebruik om de vele tientallen feeds te lezen.

De afgelopen jaren is deze software keurig met de tijd meegegaan: ondersteuning voor podcasts via rss feeds, vele handige trucjes in de presentatie van (veel) feeds, nog meer handige trucjes om om te gaan met duizenden ongelezen berichten en sinds een goed half jaar ook ondersteuning voor, en synchronisatiemogelijkheid met, Google Reader. De uitgebreide mogelijkheden van FeedDemon in combinatie met webbased lezen van je feeds via Google Reader, het kan zowat niet op.

Gisteren is versie 3.1 uitgebracht met, naast tientallen kleine verbeteringen, de mogelijkheid om een feedlink rechtstreeks naar Twitter te sturen en een uitgebreide verdere ondersteuning van de sociale mogelijkheden van Google Reader, nl. dat als je mensen volgt in GR, deze items nu ook als zodanig in FeedDemon verschijnen. Heel handig!

Wat ik zelf een nog nuttigere toevoeging vind is de mogelijkheid om content filters toe te voegen. Kortweg gezegd maakt dit het mogelijk om items automatisch als gelezen te markeren op basis van een aantal voorwaarden. Ideaal als je algemene of verzamelfeeds volgt terwijl je eigenlijk maar geinteresseerd bent in een deel van die berichten.

Zo heb ik een aantal nieuwsfeeds die ik eigenlijk volg om nieuwtjes over ereaders of ebooks er uit te halen, terwijl er natuurlijk ook een heel scala aan berichten voorbij komen die daar niet over gaan. In het nieuwe menu van Content Filter kun je dus aangeven dat alles als gelezen wordt gemarkeerd, tenzij er bepaalde woorden in voorkomen.


In bovenstaand voorbeeld had ik niet enkel- en meervoud hoeven gebruiken omdat ik niet ‘Match whole words‘  heb aangevinkt, zie ik nu ik deze post tik maar ik ben te lui om een nieuwe schermafdruk te maken.  De opties spreken verder voor zich.


Als je een filter gemaakt hebt moet je vervolgens wel even aangeven voor welke feeds dat filter moet gelden. Klikken op het toepasselijk genaamde ‘click to change‘ brengt je een venster met daarin op alfabetische volgorde alle feeds die je hebt. Aanvinken en klaar.

Ik hoop dat in een toekomstige update de indeling wordt gehanteerd zoals je die ook in je eigen overzichtslijst hebt (incl. onderverdeling in categorie) want ik stel me voor dat veel filters op inhoud gemaakt worden en dan is wel zo handig als je de inhoudelijke onderverdeling van je feeds kunt gebruiken. Nu moet je elke feed in de alfabetische lijst opzoeken.

Desalniettemin eens te meer reden om nog niet volledig over te stappen op webbased readers.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top