Tabs op de oude plek openen in Firefox 3.6


Leuk natuurlijk, Firefox 3.6, maar ik merk op deze pc eigenlijk weinig verschil. Tenminste, 1 verschil wel en dat is wat er gebeurde toen ik met een middenklik op een link klikte. Dat opent standaard de link in een nieuw tabblad maar waar dat tot nu toe altijd keurig gebeurde aan de rechterkant (de nieuwe tab schoof keurig in het rijtje rechts aan), gebeurde dat ineens niet meer zo. Een link openen in een nieuwe tab gebeurt in Firefox 3.6 kennelijk standaard aan de rechterkant van het actieve tabblad, oftewel het tabblad waar je de link op aanklikte.

Tijd om in de settings te duiken van Firefox. Niet die in het menu maar die je bereikt door in de adresbalk about: config te typen.


Nadat je bevestigd hebt dat je echt wel weet wat je doet, krijg je een hele lijst met namen van instellingen. Door alvast ‘browser.tabs‘ in te vullen filter je op alle instellingen die met die naam beginnen.


browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent is degene die je zoekt. De standaardwaarde is true en met een dubbelklik op de instelling verander je die naar false. Een reboot is niet nodig, Firefox zal nu weer net zoals voor 3.6 nieuwe tabs aan de rechterkant van het scherm openen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. Bedankt voor de tip!
  Leuk elke keer een nieuwe Firefox maar elke keer slopen ze iets in de gebruiksvriendelijkheid van de Browser!

  Reply

 2. dank je wel, ik had zelf ook gekeken in about:config gedeelte maar ik kwam niet uit. btw erg irritant dat tabs aan de verkeerde kant openen in 3.6.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top