Let’s get busy with Google Buzz

Woordspelingen maken valt nog niet mee maar ondanks de stortvloed aan blogpostjes die ik vandaag al tegenkwam over de introductie van Buzz door Google, gooi ik ook even mijn 5 cent er tegenaan.

Het filmpje ziet er wel interessant uit maar enigszins voorzichtig geworden met mijn verwachtingen sinds de aankondiging van Google Wave, kijk ik nog even een beetje de kat uit de boom. Het idee om te kletsen en delen is weinig origineel natuurlijk en moet het opnemen tegen concurrenten die al dermate ingeburgerd zijn dat het discutabel is of dat ooit gaat lukken. De integratie met Gmail lijkt een redelijk handig iets totdat je bedenkt hoe het met die andere geintegreerde applicatie daar gaat, Google Talk. Ik ken maar weinig mensen die de MSN afgeschaft hebben in het voordeel van Talk en ik gebruik het zelf alleen maar omdat het op een Android toestel natuurlijk wel weer fijn werkt.

Mobiel
Als we het dan toch over de mobiel hebben, dan wordt het wat interessanter met Buzz. Buzz for Mobile biedt leuke perspectieven om berichten (die niet gelimiteerd worden door de 140 tekens van Twitter) te praten die gekoppeld zijn aan de locatie waar je bent. Dat zou via de mobiele site van buzz.google.com moeten gaan lopen waarmee je zowel op een iPhone als een Android toestel je Buzzs de wereld in kunt sturen. Daarnaast is Buzz ook toegevoegd als nieuwe beschikbare laag in Google Maps for Mobile.

Uitproberen
En hier wordt het wat lastig om busy te worden met Buzz. Ik heb gewacht of het vandaag zo ver was maar geen van mijn Gmail accounts heeft de Buzz optie al erbij staan. De mobiele site lijkt keurig te laden op mijn G1 telefoon maar helaas toont die vervolgens een tabel waarin duidelijk wordt dat het tot nu toe alleen maar werkt voor Android 2.0 toestellen en hoger, en daar heeft mijn G1 met Android 1.6 dus ook niet veel aan.

Gelukkig kwam tijdens die teleurstelling wel de melding binnen voor een update voor Google Maps en jawel, daar zat Buzz keurig in. Zelfs in het rustige Deventer ben ik niet de enige die met Buzz bezig was want ik zag al gelijk een tiental icoontjes van buzzes van andere personen. Dat is bij Google Maps dus puur gebonden aan locatie en niet of je wel bij hen in de contactlijst staat (of vice versa). De meerwaarde lijkt me vooralsnog beperkt gezien het ‘hee hallo ik ben aan het testen met Buzz’ gehalte maar ik zie hier wel potentieel voor buzzes om je te attenderen op interessante weetjes over bepaalde locaties en als NS reiziger zie ik gelijk een voordeel als stremmingen en problemen door reizigers gebuzzed worden.
Interessant is wel dat de Buzzes de Shouts vervangen lijken te hebben in Google Maps for Mobile en dat zie je dan ook gelijk op je profielpagina waar eerdere shouts vervangen zijn door de term Buzz.

Conclusie?
Voor conclusies is het nog te vroeg.  Het Googlemobile weblog meldt dat er gewerkt wordt om de mobiele website ook geschikt te maken voor eerdere versies van Android, ongetwijfeld zullen de komende dagen alle Gmail accounts worden voorzien van de Buzz optie en met dit in het achterhoofd kan ik voor nu niet meer dan een eerste indruk geven. En die is in ieder geval dat het een fenomeen als Twitter niet zal vervangen maar ik heb ook niet het idee dat het hiermee concurreert. De integratie met Google Maps for Mobile lijkt een veel grotere betekenis te hebben dan dat het ook aan de Gmail webinterface gekoppeld is. Locatiegebonden Buzzes konden wel eens een hit gaan worden maar ja, dat dacht ik van Google Wave ook en dat heeft zich ook nog niet waargemaakt.

Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top