Moe van de mailtjes die Google Buzz veroorzaakt in je Gmail?

Enkele uren na de vorige post is Google Buzz geactiveerd in mijn Gmail accounts. Na eventjes getest te hebben zijn er al vast een paar dingetjes te noemen die me nu al irriteren :)

De belangrijkste hiervan is het feit dat alle Buzzes die je zelf produceert (of de Buzzes die in een draad zitten waar je ooit een keer op gereageerd hebt!) ook een mail oplevert. Mijn inbox stroomde binnen een uur vol met tientallen mailtjes die vervolgens ook nog natuurlijk gedownload werden naar mijn mailclient Thunderbird.

Ik heb enige hoop dat Google dit configureerbaar maakt in Gmail/Buzz maar voor nu heb je enkele lapmiddelen:

Filters zijn je vrienden
Het meest eenvoudige is een filter in je Gmail aanmaken waarin je eerst filtert op alle mails die van Buzz afkomstig zijn om die vervolgens rechtstreeks de prullenbak in te doen.


Has the words: ‘label:buzz’ zorgt er voor dat alle Buzzes worden meegenomen aangezien Gmail dat label automatisch al meegeeft. Het genereert wel een waarschuwing als je op Next Step klikt maar die kun je negeren; het werkt namelijk prima.


Standaard staat de eerste aangevinkt maar je moet natuurlijk Delete it hebben.

Je Prullenbak/Trash wordt niet meegenomen als je via POP3 je mail ophaalt in een mailclient dus dat probleem ben je tegelijk kwijt.

IMAP
IMAP gebruikers kunnen nog een ander truucje gebruiken om hun mailclient verschoond te houden van Buzz mailtjes. De Trash wordt namelijk via IMAP wel meegenomen als je je mail synchroniseert. Mbv 1 van de Labs functionaliteiten kun je per label aangeven of deze wel of niet meegenomen moet worden in de IMAP.


Klik bij Settings -> Labs op Enable bij Advanced IMAP controls en je krijgt er een setje opties bij in Settings -> Labels


Als je nu het hokje afvinkt achter Buzz, dan heb je in je mailclient geen Buzz mails meer. Deze methode is sowieso al aan te raden om te voorkomen dat je Spam en Trash mails meegenomen worden bij het synchroniseren van je mail. Ik gebruik dit dan ook voor mijn Gmail account waar ik mijn werkmail handmatig in archiveer.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Vreemd, ik gebruik IMAP in Outlook 2007 en heb geen last van een veelvoud van mailtjes. Ik zie, net als in GMail zelf, steeds 1 bericht dat de hele thread met buzz reacties bevat. Dat bericht wordt steeds bijgewerkt, vervangen dus.

  Ik vind de Buzz-mailtjes daarom juist een heel handig onderdeel van Buzz.

  Reply

 2. Ah, dat doet IMAP dan anders dan via POP3 maar het blijven wel meerdere mailtjes voor elke buzz/draad die je zelf maakt neem ik aan. Ik kon de Buzz-via-IMAP niet testen gisteren aangezien ik mijn primaire Gmail account via POP3 uitlees.

  Punt blijft dat de mailtjes in de webinterface van Gmail fors aantikken als je Buzz veel gebruikt. Ook daar uit het zich o.a. in bijgewerkte draadjes maar de nieuwe bijdragen duiken gewoon als nieuwe mailtoevoegingen op.

  Het uitgangspunt dat je automatisch mails krijgt van Buzzes is maar net iets wat je kennelijk moet aanspreken. Mij doet het tenminste niet … het is net alsof ik voor elke tweet een mail krijg en dat hoeft niet, daar heb ik Twitter.com al voor.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top