Foto’s zoeken met FlickrStorm

Eén van de voordelen van een 23 dingen traject is, ook al denk je toch aardig wat te weten, dat je toch weer een paar handige pareltjes vindt.

Een zo’n vondst is FlickrStorm. Ik ben zelf meer een Picasa gebruiker waar het mijn eigen foto’s aangaat maar ik gebruik wel regelmatig Flickr om foto’s te zoeken bij presentaties die ik maak. Na jarenlang (erg) tekstrijke presentaties gemaakt te hebben, ben ik het laatste jaar op het punt aanbeland dat ik nog maar nauwelijks tekst gebruik maar wel heel veel afbeeldingen gebruik ter illustratie. Plus het leidt altijd mooi af van al mijn geklets maar daar gaat deze post verder niet over. Distract and dazzle ’em with pretty pictures.

Enfin, er zijn meerdere plekken om te zoeken naar foto’s met een Creative Commons licentie die (her)gebruik toestaan. Ik gebruik vaak stock.xchng maar ook Google Images en Flickr hebben de mogelijkheid om bij de geadvanceerde zoekmogelijkheden te filteren op een CC licentie.

FlickrStorm is een webapplicatie die weinig meer doet dan een eigen zoekactie uit te voeren bij Flickr. Het grote voordeel is wel dat het een kale snelle interface is, de resultaten snel in thumbnails te zien zijn en, dat je bij de eigen geadvanceerde zoekopties, ook gelijk kunt filteren op een CC licentie. Op die wijze is het zoeken naar geschikt fotomateriaal voor hergebruik ineens stukken makkelijker en efficienter geworden. Een aanrader.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top