Link clouds

Tag clouds, vooral visueel grappig maar heel erg functioneel heb ik ze eigenlijk nooit gevonden. Wat is er mis met een fatsoenlijke alfabetische (of hierarchische) lijst met frequentie/gewicht van de term erachter vermeld? Goed leesbaar, duidelijk en simpel maar ok, het oog wil ook wat.

Ik gebruik nu vooral tag clouds als soort illustratie omdat het wel een hele leuke manier is om een paar uitspraken/termen te presenteren als logo en het zelfs wel handig werkt in presentaties. Daar gebruik ik Wordle voor waarmee je ze online heel eenvoudig kunt maken, mits ik geen ruzie heb met Java wat deze site nu eenmaal vereist.

Via een vraag van een collega blogde ik al op mijn 23 dingen blog over Tagul. Het is een site waar je gratis (10) tag clouds kunt maken maar waarbij alle tags ook links zijn naar webpagina’s of wat dan ook. Dat opent ineens mogelijkheden om alternatieve presentaties te geven van overzichten met linkjes: een link cloud feitelijk. Voor mijn collega heb ik een cloud gemaakt met termen die verwijzen naar Mediawiki pagina’s van de wiki-met-afspraken die we bijhouden in het Mediacentrum maar het is natuurlijk niet beperkt hier toe.

Tagul biedt de mogelijkheid om vanaf een site, of door een lijstje termen die je kunt plakken in het invoerscherm, een tag cloud te maken met klikbare tags die dan linken naar sites. Daar zitten wel wat haken en ogen aan want je moet een basisurl opgeven waarbij de tags dan altijd doorlinken naar een url die opgebouwd is uit de syntax: basisurl[naamvandetag]. Het voorbeeld op de startpagina van Tagul heeft bijvoorbeeld de basisurl http://www.google.com/search?q= en daarachter wordt dan automatisch de tag geplaatst als je die aanklikt. Daarmee wordt dan een zoekactie in Google uitgevoerd op de naam van de tag en dat werkt omdat alle zoekresultaten van Google zo opgebouwd kunnen worden. Dat fenomeen heet trouwens OpenURL maar dat terzijde.

Nu is dat allemaal erg leuk maar je zit wel vast aan die basisurl op die manier en dat betekent dat je behoorlijk beperkt bent in de mogelijkheden om bijvoorbeeld een inhoudsopgave te maken van alle blogposts tot nu toe in 2010 van dit weblog. Gelukkig wijst de hulpfunctie naar de mogelijkheid om een XML bestandje te maken waarin je die beperkingen niet hebt en waar je dus elke url en elke woord/zin kunt gebruiken als ‘tag’ voor de cloud (standaard kan die ook alleen maar enkelvoudige termen als tag aan). Met wat eenvoudig prutswerk heb je dan in no time een link cloud gemaakt.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top