Toegangscontrole octrooi

Bron: http://www.flickr.com/photos/35034358497@N01/1492362

In wat waarschijnlijk 1 van de laatste ePaper edities van het NRC was die ik voorlopig download, stond een stukje over een toegekend octrooi aan Google over de mogelijkheid variabele interfaces aan te bieden gebaseerd op een toegangscontrole. Het octrooi- en handelsmerkregister USPTO heeft Google namelijk het octrooi Variable user interface based on document access privileges toegewezen.

Dit octrooi (link naar de tekst) focust zich vooral op het bepalen van de toegang, gebaseerd op geografische locatie waardoor op basis van IP-ranges meer/minder/niks te zien is van bepaalde content. Hoewel ik het vanuit het principe wel een interessant iets vind (betere toegangscontrole en selectieve toegang bieden tot digitale informatie is ook iets wat qua licenties speelt in het hoger onderwijs), kan ik me niet echt verheugen op het feit dat de zoveelste beperking op de vrijheid van informatie op internet wordt geintroduceerd. Ik snap echter wel prima de (auteursrechtelijke) redenen erachter.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top