Cloud lezen met online ereader Bookworm

Kennelijk bedacht ThreePress dat je een goed idee ook wel meerdere keren kunt gebruiken want door @Fzelders werd ik via Twitter gewezen op het bestaan van Bookworm. Bookworm is, jawel, de online ePub ereader van uitgever O’Reilly en lijkt op enkele punten na enorm op Ibis Reader.


Ook bij Bookworm is het een kwestie van een mailadres en wachtwoord opgeven om een account te krijgen. Eveneens kun je hier (alleen) ePub boeken uploaden die DRM-vrij zijn. Vanzelfsprekend is het kleurenschema afwijkend van Ibis Reader maar zelfs het dialoogscherm voor de upload van ebooks is identiek.

Ik heb dezelfde twee ePub boeken geupload als bij Ibis Reader en ook hier werkten de interne links op pagina’s van het NRC ePaper niet en werd de Fokke en Sukke aflevering niet getoond, voor het geval er nog enige twijfel was dat beide online ereaders met dezelfde techniek werken.


En toch zijn ze niet geheel hetzelfde. Bookworm heeft namelijk enkele kleine toevoegingen die Ibis Reader (nog) niet heeft. De belangrijkste en meest zichtbare zijn de mogelijkheden om het lettertype enkele stappen te vergroten of te verkleinen, en het kunnen wisselen tussen twee verschillende soorten lettertypen. Dat maakt het lezen vanaf een pc scherm een stuk makkelijker, zeker aangezien het standaard lettertype en grootte ervan op mijn 22″ scherm niet echt fijn leest. Helemaal rechtsbovenaan zit ook nog een icoontje wat je laat wisselen tussen twee ‘reading modes’. De standaard mode zie je hierboven en heeft een menu met interne navigatie aan de linkerkant staan. Je kunt echter wisselen naar een ‘full screen’ mode waarin dat menu aan de linkerkant verdwijnt en je een eenvoudige balk bovenaan de pagina krijgt.

Daarnaast heeft Bookworm ook een mobiele versie wat het mogelijk maakt om je ePub boeken te lezen op een smartphone of welk device dan ook met internet erop. Samen met de mogelijkheden om de leesbaarheid van de tekst te beinvloeden levert dit denk ik net een wat handiger product op dan Ibis Reader maar ongetwijfeld zal deze ook nog gaan volgen met dit soort functies.

Nu ben ik wel benieuwd wat de volgende online ereader gaat worden die niet van ThreePress is.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top