Retrogaming: System Shock

1994 is dan misschien geen eeuwen geleden maar in begrippen van pc spellen kwalificeert zestien jaar  toch echt als retro. Looking Glass bracht toen System Shock op de markt wat zijn tijd misschien niet helemaal vooruit was maar als science fiction/cyberpunk/shooter spel wel zijn eigen genre voortbracht. Met stevige invloeden uit de Cyberpunk boeken van William Gibson en een sfeertje uit de Alien films (de eerste twee dan, vergeet die overige films), zat ik tenminste aan mijn 14″ monitor gekluisterd, starend naar die pixelbrij die in die tijd gelijk stond met hoogstaande videokwaliteit.

Zoals met bijna alle spellen van Looking Glass ervoor en daarna (Terra Nova, System Shock 2, de Thief spellen) was System Shock een fantastisch spel en verkocht het voor geen meter, ook al worden ze stuk voor stuk gekoesterd door een schare fans die de neus ophalen voor alle pracht en praal van spellen anno 2010 en terugverlangen naar die goeie oude tijd. Retrogaming voor gevorderden zal ik maar zeggen.

Dat fans dit spel maar niet los kunnen laten heeft echter wel grote voordelen. Recentelijk wist een amateur programmeur een toevoeging voor het spel te maken waarmee in 1 klap de mogelijkheid kwam om met hogere resoluties te spelen en, nog aardiger, een mouselook te introduceren zodat je met de muis kunt navigeren door het spel ipv de cursortoetsen. Reden genoeg om afgelopen weekend de cdrom uit de kast te trekken en aan de praat te krijgen op mijn netbook en laptop.

Stap 1. Installatie van het spel
Eigenlijk het vermelden niet waard als je de originele cdrom hebt natuurlijk maar die vereist wel dat je die cdrom ook telkens in de drive hebt zitten. Niet echt een optie als je op een netbook of laptop wilt spelen. De installatie van de patch om hogere resoluties en mouselook toe te voegen zorgt ook dat de cdrom-check verdwijnt maar je hebt ook de keus om een ander hobby project te installeren. Ik zeg installeren maar het is System Shock Portable en zoals je zou verwachten is dat idd een kant-en-klare System Shock installatie die vanaf de harde schijf of usb stick kan draaien. Groot voordeel hier is dat het ook prima doet onder 32bit en 64bit XP/Vista/Windows 7 en die vanzelfsprekendheid heb je niet met de originele cdrom.

Stap 2. Downloaden van de System Shock high resolution/mouselook mod
De laatste versie kun je HIER vinden en is bedoeld om gebruikt te worden met een originele installatie, hoewel het dus ook werkt met de Portable versie.

Stap 3. Uitpakken en bestanden hernoemen
– Extract/installeer SYSTEMSHOCK-Portable-v0.9.exe
– Extract Malba Tahan’s high resolution/mouselook mod naar de SHOCK/RES directory
– Geef de bestaande cdshock.exe een nieuwe naam, bijv. cdshock.BAK
– Hernoem XCDSHOCK.EXE -> CDSHOCK.EXE
– Laat de overige bestanden (zoals XCYB.CFG en cyb.cfg laten staan ook al bevat de mod de instructie dat dit wel kan, ik werk hier met de Portable versie)

Je kunt nu System Shock op 2 manieren opstarten:

 1. In wat DGVESA mode heet: Start SSP.exe, en vervolgens kies je in het DOS startmenu de optie “Start SSP with DGVESA”
 2. In DOSbox (een DOS emulator): eerst nog een SSP09-DOSbox-Update.7z downloaden en uitpakken in SHOCK/RES. Start DOSbox.exe dan

Het voordeel van de tweede wijze is dat het geluid beter is omdat een compatibele geluidsdriver geintegreerd is in DOSbox. Als je voor optie 1 gaat waarschuwt het spel ook dat VDMSound niet geinstalleerd is en dat je dus beperktere audio opties hebt. Op mijn netbook en laptop stoort me dat weinig maar mocht je toch stereo willen, dan kun je het overigens gratis VDMSound ook installeren.

In het spel zelf kun je bij Video Mode nu hogere resoluties instellen wat er behoorlijk beter uitziet dan het origineel! De E-toets activeert mouselook (en deactiveert hem ook als je je inventaris e.d. in wilt).

320x200 resolutie

1024x768 resolutie

1024x768 resolutie

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Hehe, zeker wel. Het zou weinig lol opleveren om oude spellen te installeren die ik nooit eerder gespeeld had.

  Moet er wel bij zeggen dat ik System Shock nooit uitgespeeld heb want ik liep indertijd gigantisch vast ergens halverwege geloof ik. Toen System Shock 2 uitkwam ben ik die gaan spelen en die heb ik wel uitgespeeld.

  Reply

 2. ah, ok, is de eerste keer dat ik een alien referentie zie bij system shock, is een vergelijking die ik normaal niet zou maken.

  Reply

 3. Niet dat er aliens inzitten, ik refereerde naar de sfeer in de films ..de spanning wat er achter de volgende deur en gang zou zitten. Misschien niet de beste vergelijking maar ja, ik ben gelimiteerd tot mijn eigen verbeelding :)

  Reply

 4. wel geweldig dat je ‘m aan de praat heb gekregen, probeerde het pas geleden op m’n xp machine, en ben er mee opgehouden. zal het eens proberen met deze how-to. thanks!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top