Mobiel internet saga

Connectiviteit is een mooi iets. Wie had kunnen bedenken dat die internetrage van begin jaren 90 toch nog zo groot zou worden dat je je informatie, documenten,vrienden en communicatie allemaal online zou kunnen hebben. Maar dat betekent wel dat je meer en meer ‘afhankelijk’ wordt van je internetverbinding en ik weet wel zeker dat ik niet de enige ben die … enigszins verontrust raakt als je enige tijd offline bent. Natuurlijk, “daar moet je van genieten” en “wees blij dat je niet constant bereikbaar bent” maar weet je, dat maak ik zelf liever wel uit.

Thuis ben ik royaal voorzien van internet. Deventer is 1 van de steden waar glasvezel beschikbaar is en dus kan ik surfen, downloaden, bloggen, twitteren en mailen naar hartelust. Ook onderweg mag ik niet klagen: via mijn Android mobieltje ben ik permanent online maar echt heel lekker internetten vind ik het niet via dat ding en ook de snelheid van het internet is een heel schril contrast met de verbinding die ik thuis of op werk gewend ben.

Enkele maanden geleden dook een aanbod op via Surfspot voor mobiel internet via Vodafone. Een onbeperkt abonnement (waar dus geen datalimiet op zit waarna ofwel je snelheid ineen zakt of waar je per MB bij mag gaan betalen) van 79,95 euro voor 19,95 euro. Ik heb toen even gespeeld met het idee maar daarna verworpen omdat ik toch al via mijn telefoon online was en er niet heel veel plekken zijn waar ik dan internet nodig had op mijn werklaptop of netbook.

Toch bleef het wel wat jeuken. Of het nou aan al die reclames op tv ligt dat ik toch meer en meer begon te denken om te kunnen internetten in de trein? Een door de media opgelegd beeld en gevoel van vrijheid om waar dan ook mijn netbookje open te kunnen klappen en de digitale wereld te kunnen betreden? Wie weet. Soms moet je ook niet zo veel nadenken over dingen en gewoon doen.

Gisteravond heb ik, ondanks die deal via Surfspot, providers met elkaar vergeleken en gepoogd om wat ervaringen/sites te vinden die een onderlinge vergelijking makkelijker maken maar dat viel nog vies tegen. Ja, de snelheden verschillen fors tussen providers als T-Mobile, KPN en Vodafone maar daar staan zonder uitzondering dan ook constructies tegenover die die snelheden dramatisch laten inzakken zodra je een datalimiet bereikt hebt. Leuk om 14 Mbit draadloos te hebben maar met een 400 MB datalimiet houd je dat nog niet eens 5 minuten vol op die snelheid. Bijbetalen voor MB’s boven zo’n limiet? Nee dank je vriendelijk … ik wil gewoon vaste bedragen en niet paranoide elke bijlage in de mails controleren of die me over de limiet gaan jagen.

Nee, graag onbeperkt mobiel internet, dat is wat ik wil. Die 79,95 euro per maand zou ik werkelijk nooit betalen bij Vodafone, die 65 euro variant van KPN heeft nog steeds een datalimiet van 2,5 GB (niet dat ik dat opkrijg op mijn netbookje) en met T-Mobile kom je er feitelijk nog erg genadig van af met 59,95 euro voor hun Executive abonnement.

Kijkend naar de goedkopere opties zit je bij elke provider rond de 19,95 euro per maand. Bij Vodafone krijg je daar een 1,5 Mb/ps abonnement voor met 400 MB datalimiet. KPN geeft je ofwel een hele lage snelheid of een hele lage datalimiet van 400 MB voor dat geld en ook hier zou eigenlijk T-Mobile volgens mij de beste deal zijn met een Economy abonnement tot 1,8 Mb/s zonder datalimiet. Ware het dus niet dat die Vodafone/Surfspot deal onbeperkt internet levert zonder datalimiet met 3,6 Mb/ps voor diezelfde 19,95 euro.

Een zinnig alternatief voor regulier internet via ADSL, kabel of glasvezel is mobiel internet echt nog niet. Daarvoor is het nog te duur en krijg je flashbacks naar inbelverbindingen met telefoontikken met die datalimiet constructies. Echter, ik heb ook gewoon zin om het eens te proberen en voor 1 jaartje heb ik dus dat Vodafone abonnement afgesloten. Ik ben benieuwd en ik kan mooi over mijn mobiele internet ervaringen gaan bloggen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top