Drie ebooks per ereader verkocht

Drie ebooks per ereader verkocht. Dat was de rekensom waarmee vanochtend GfK kwam tijdens het ereading event. Bol kwam prompt daarop met cijfers die die rekensom enigszins in twijfel trekken maar zelfs dan mag je de conclusie trekken (zoals iedereen kennelijk doet) dat het digitaal lezen nog niet echt van de grond is gekomen.

Persoonlijk denk ik dat drie ebooks voor elke ereader niet veel is maar heel veel hoger had ik het zelf ook niet ingeschat. De redenen daarvoor werden tijdens het event vandaag zelf ook al door diverse sprekers gegeven: ebooks zijn gewoon niet aantrekkelijk genoeg voor de lezers om de (structurele) overstap naar het digitale lezen te maken. De prijs blijft te hoog in verhouding tot het papieren exemplaar, het aanbod is nog veels te gering en alle (verhalen over de) haken en ogen rondom de DRM betekenen dat consument zich wel twee keer achter het oor krabt. Nee, als je dan toch een ereader hebt gekocht of gekregen, dan kun je beter op Marktplaats een paar duizend ebooks voor een habbekrats kopen die zonder problemen te lezen zijn. Kun je jaren mee vooruit.

Ik trek in ieder geval met vier gekochte ebooks het gemiddelde een heel klein beetje omhoog ….

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top