Update voor Google (Search)

Ja, ‘gewoon’ zoeken deden we ook nog met Google en ook zij waren hun zoekmachine nog niet vergeten. Vandaag is er een update voor de zoekgigant live gegaan die door twee Google nerds nog even wordt toegelicht.

Feitelijk zijn een aantal limiters van je zoekvraag nu naar het linkerpaneel gegaan. Standaard krijg je natuurlijk alles maar met 1 klik kun je gelijk filteren op alleen de resultaten uit Google News, Google Images of andere onderdelen van Google. Best wel handig als je alleen even plaatjes of actueel nieuws zoekt, ook al is het natuurlijk niks nieuws dat dit kan.

Handiger is het filteren van je zoekresultaten op tijd en nu is het zeer eenvoudig om je resultaten te beperken op ‘latest’, de afgelopen 24 uur, week, maand, jaar of zelfs een range die je zelf opgeeft. Ook niets nieuws aangezien je dat altijd al kon bij de geadvanceerde zoekmogelijkheden maar laten we eerlijk zijn, hoeveel mensen gebruiken die?

Helemaal onderaan het linkerpaneel staat Something Different en die wordt gevoed door dezelfde technologie als Google Squared. Deze kijkt naar een zoekterm en zoekt naar patronen en gerelateerde en relevante termen. In mijn voorbeeld van een zoekactie op Android komt Google keurig met een rijtje alternatieve mobiele besturingssystemen.

Zoals het gezegde gaat is ook deze update van Google  ‘geen revolutie maar evolutie’. Ondanks dat toch een aardige vernieuwing.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top