Spotify klinkt als muziek in mijn oren

Tenzij je de laatste dagen niet online bent geweest kan het je niet ontgaan zijn dat begin deze week Spotify dan (eindelijk) beschikbaar is gekomen in Nederland.

Spotify is een dienst (en applicatie) die beoogt de ene, legale, oplossing te zijn voor het luisteren naar muziek. Ze hebben deals met alle grote platenmaatschappijen waardoor ze een catalogus van vele miljoenen nummers hebben die je online, via de te downloaden applicatie, kunt beluisteren. Je kunt echter ook je eigen collectie mp3’s toevoegen die op je harde schijf staan en natuurlijk ontbreken de sociale mogelijkheden niet: het delen van zelf gemaakte playlists en muziek met de gehele wereld of andere bevriende Spotify gebruikers.

Als je honderden GB’s aan muziek op je harde schijf hebt staan en die ook alleen op je eigen pc afspeelt, dan zal dat hele Spotify je weinig interessant in de oren klinken. De kracht van Spotify zit hem vooral in het eenvoudig kunnen aanmaken van playlists, het delen ervan met anderen maar natuurlijk ook met jezelf. Als je op meerdere plekken naar muziek wilt luisteren hoef je alleen maar in te loggen in de applicatie en je hebt je muziek/playlists bij de hand (mits deze natuurlijk niet verwijzen naar muziek op de harde schijf van die ene pc).

Dat is vast niet gratis
Niet allemaal nee maar er is een gratis versie waarmee je maandelijks 20 uur kunt luisteren naar de muziek die van de Spotify server afkomt. Daar kan volgens mij een gemiddelde gebruiker al perfect mee uit de voeten, helemaal als je ook nog wat muziek zelf op je pc hebt staan want dat gaat vanzelfsprekend niet van die 20 uur af. Nadeel is wel dat je zo af en toe reclame boodschappen tussen nummers zult horen en er is altijd ook reclame zichtbaar in de applicatie zelf. Voor niets gaat alleen de zon op.

Een Spotify Unlimited abonnement kun je nemen als je die 20 uur limiet niet wilt en/of je de advertenties beu bent. Beide verdwijnen namelijk voor 4,99 euro per maand, waarmee je dus onbeperkt gebruik kunt maken van Spotify. Ik geef toe al meer dan 2 jaar geen cd’s meer gekocht te hebben maar dat kostte toen zeker wel meer dan 4,99 euro elke maand.

De mogelijkheid om nummers en playlists offline op te slaan en dus ook beschikbaar te hebben als je geen internetverbinding bij de hand hebt, die komt erbij in het duurste abonnement, Spotify Premium voor 9,99 euro per maand. Het voegt ook de functionaliteit toe om gebruik te maken van clients op mobiele apparaten waarmee je dus je muziek & playlists op een iPhone, Android apparaat of een Symbian telefoon kunt beluisteren.

Vooruit dan maar
Na een paar dagen met de gratis Spotify Open versie geluisterd te hebben was ik er toch al wel uit en heb ik een abonnement genomen op de Unlimited versie. Dat abonnement kun je trouwens stoppen wanneer je wilt dus je zit er nooit langer dan een maand aan vast maar de keuze is snel gemaakt omdat de reclames hun werk wel prima doen: net irritant genoeg om er voor 4,99 euro van af te willen.

Oh ja, ben je net als ik een muziekluisteraar die graag met de nummers mee’zingt’ dan is ListDJ nog een aanrader. Het kleine programmaatje voegt een apart venster toe aan de Spotify applicatie waarin de songteksten getoond worden van de nummers die je luistert.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Jaja dat vertel je nou allemaal wel mooi, zelfs dat de zon ook niet voor niets op gaat maar in iTunes kan ik óók playlists maken, die via mijn iPod overal mee naar toe nemen, GEEN reclame en legaal liedjes kopen.

  Natuurlijk moet een mens alles eens proberen dus ik zal het er nog niet meteen afflikkeren ;-) en tuurlijk heeft het wel het voordeel dat je ook online muziek kunt beluisteren en met anderen kan delen. Maar ja, die anderen moeten dan ook wel allemaal naar Spotify willen en ik moet naar Facebook willen. Dus hm hm hmmmmmmmm

  Reply

 2. Ik ken iTunes dan weer niet maar weet toch wel zeker dat je niet onbeperkt muziek kunt luisteren voor 5 euro per maand. iTunes is misschien wel gratis, commerciele muziek ermee beluisteren is dat niet. Die reclame in Spotify is irritant voor de gratis versie ja maar zoals ik al stelde, dat heb je nu eenmaal met gratis meuk.

  Ik zie het zelf trouwens niet als een concurrentieslag tussen iTunes en Spotify want het hele model van online muziek beluisteren en delen is structureel wat anders dan waar iTunes voor bedoeld is. Die koppeling met Facebook is trouwens optioneel: ik begin er ook niet aan :)

  Reply

 3. Ok, maar hoe werkt dat dan met online muziek: als je 3 keer een liedje wilt beluisteren, telt die dan 3 keer mee? Ik neem aan van wel. in de iTunes store koop ik een liedje voor 1 euro en dan is die van mij en kan ik ‘m beluisteren zovaak en waar ik wil. Goed, het staat niet online maar via mijn iPod heb ik mijn muziek altijd en overal uptodate bij me. En, zo lees ik nu een tussendoor, Spotify kan niet met mijn iPod communiceren dus helaas gaat iTunes ‘m toch winnen (wellus dat het een competitie is :-))

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top