Nu is het maar zelden zo dat er humor te vinden is in licentieteksten en gebruiksvoorwaarden. Er zijn maar weinig mensen die de lappen tekst lezen die bij software standaard eenmalig getoond worden en dat geldt eigenlijk ook al om uit te zoeken of je wel of niet in aanmerking komt voor bepaalde versies van software. Zo hebben bijna alle grote leveranciers wel medewerkersversies, studentenversies of thuisversies maar is het nog niet altijd (eenvoudig) te achterhalen of je er wel of niet gebruik van mag maken. Dat zal de meesten ook worst wezen maar goed, je bent net zo illegaal bezig als je als medewerker een studentversie van een Adobe pakket gebruikt dan als je het gedownload had van internet.
In het verleden waren de voorwaarden voor de studentversies van Adobe ook niet zo helder terug te vinden maar die omissie heeft Adobe met het uitbrengen van CS5 kennelijk opgelost, zoals de nieuwsbrief van het Computercollectief gisteren met de nodige humor meldde. Goed om te lezen dat ook nieuwsbriefschrijvers leuke stukjes fabriceren!
In het verleden waren de voorwaarden voor de studentenversies van Adobe niet van de doos af te lezen, maar dat heeft Adobe deze keer beter aangepakt. De vereisten staan duidelijk vermeld. Kennelijk is Adobe druk bezig om nieuwe doelgroepen aan te boren, want expliciet hebben ook kleuters nu het recht om studentenversies van Adobe-producten te gebruiken, mits voltijd studerende aan de kleuterschool. Mocht uw kleuter zich dus nog vermaken met zoiets als een blokkendoos of een autoped, dan is het tijd om snel te handelen en een doorslaggevende leerachterstand van uw spruit te vermijden, want de kindertjes van uw buren zijn inmiddels al aardig handig met Dreamweaver en InDesign. Nu weet u waarom u ze nog zo weinig op straat ziet.
Dat betekent dat ons hele gezin nu met interesse uitkijkt naar Adobe CS5.