Mobiele documenten: werken met je bestanden onderweg

Ik ben een groot fan geworden van Dropbox wat voor mij ideaal is om bestanden te synchroniseren tussen mijn thuis- en werkpc’s. Het heeft voor mij bijna volledig de USB sticks vervangen waar ik al jaren mee rondliep en als je het over documentbeheer hebt, is dit voor mij een schoolvoorbeeld.

De introductie van een mobiele client voor mijn Android telefoon enkele maanden geleden voegde nog een interessante dimensie toe, nl. om ook op mijn G1 telefoon te kunnen zien welke (versies van) bestanden ik in mijn Dropbox folders heb staan. Idealiter zou je ze natuurlijk ook allemaal moeten kunnen bekijken maar dan loop je tegen de beperking aan dat Android (1.6 tenminste) geen eigen viewers heeft voor Word, Excel, Powerpoint en PDF bestanden. Alleen platte tekstbestanden kunnen standaard bekeken worden en dat scheelt tenminste nog, want die gebruik ik in de praktijk nog behoorlijk veel.

Desondanks ben ik toch op zoek gegaan naar een applicatie die de mogelijkheid zou toevoegen om Office (2007) bestanden te kunnen bekijken op mijn Android telefoon. Je hoeft dan niet heel lang te zoeken want zoals Microsoft zo’n beetje de bekendste naam is voor Office pakketten op pc’s, zo is Dataviz’s Documents to Go dat voor zo’n beetje alle mobiele platforms. Ook Android ontbreekt niet in het rijtje ondersteunde platforms en je kunt Documents to Go dan ook zonder problemen in de Android Market weervinden.

Documents to Go komt in eerste instantie als gratis editie die echter behoorlijk beperkt is. Alleen Word en Excel ondersteuning is aanwezig via Word to Go en Sheet to Go en je kunt alleen maar deze documenten bekijken. Na het kopen van een sleutel voor een volledige versie komen daar de Slideshow to Go voor Powerpoint en PDF to Go voor de PDF ondersteuning bij. De mogelijkheden worden dan ook voor alle bestandsformaten uitgebreid om de documenten eveneens te kunnen bewerken en nieuwe te kunnen maken op je telefoon.

In eerste instantie was ik al tevreden met de gratis editie waarmee ik in elk geval Word en Excel documenten kon inzien aangezien ik vooral veel Word documenten heb staan in mijn Dropbox en het me vooral om het kunnen bekijken ervan ging.

Na installatie van de gratis versie en de registratie ervan bij Dataviz kreeg ik na twee dagen al een aanbieding om de volledige versie aan te schaffen voor $9,99. Toen ik ook nog zag dat zeer binnenkort de nieuwe versie 3 gaat uitkomen voor Documents to Go en deze upgrade gratis is voor iedereen met een bestaande licentie, heb ik de knoop doorgehakt en de volledige versie aangeschaft.

Versie 3 belooft flink wat verbeteringen overigens. Behalve een redesign van de interface ondersteunt het ook de Office 2010 bestanden, komt er een synchronisatie mogelijkheid via een desktopapplicatie en krijgt het een eigen bestandsbeheer functionaliteit. Het zou nog helemaal mooi zijn als ze hetzelfde gaan doen als wat Dataviz voor de iPhone versies al heeft, nl. ondersteuning voor Dropbox. Het beste van twee werelden?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. […] wel met de betaalde Docs-to-go app gaan: Raymond geeft een beschrijving van het werken daarmee in Mobiele documenten: werken met je bestanden onderweg. Ikzelf heb een paar jaar geleden nog rond de 100 euro betaald voor de Palm versie daarvan, dus nu […]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top