Nogmaals Office Web Apps

In oktober 2009 had ik al gekeken naar een eerste, onvolledige, versie van Microsoft Office Web Apps. Vandaag stond op Tweakers.net te lezen dat Microsoft de ‘definitieve’ versie nu open heeft gezet. In eerste instantie specifiek gericht op een klein aantal landen en met alleen de Engelse, Spaanse en Franse taal maar alle gebruikers waar ook ter wereld kunnen er wel gewoon bij.

Tov de voorlopige versie lijken er op het eerste oog niet heel veel grote verschillen te zijn. De Office Web Apps zijn nog steeds via Windows Live  toegankelijk waarbij het nu iets zichtbaarder aan de voorkant is neergezet van de Live menubalk (voorheen zat het nog verstopt in een menu optie van Skydrive) en een viertal duidelijk zichtbare knoppen linken naar de mogelijkheden om snel 1 van de vier typen documenten aan te maken die overigens nog steeds wel automatisch in je Skydrive opgeslagen worden.

Grootste verschil met de voorlopig versie is natuurlijk dat de Word Web App nu volledig functioneel is; eerst kon je er alleen maar documenten mee openen. OneNote was zelfs totaal niet beschikbaar in oktober 2009 en ook deze doet het nu vanzelfsprekend.

Kijkend naar de Powerpoint Web App is te constateren dat die op het eerste oog bijna identiek is aan de eerste versie. Zoals voor alle Web Apps geldt, zijn er slechts een beperkt aantal mogelijkheden beschikbaar als je het vergelijkt met Office 2010 en je voelt al bijna de vanzelfsprekendheid dat je de grote broer nodig gaat hebben zodra je ook maar iets meer wilt dan een basaal Word, Excel, OneNote of Powerpoint document wilt gaan maken.

Nou is daar ook niet zo heel veel mis mee moet ik zeggen. Een gemiddelde gebruiker zal idd ook niet meer nodig hebben dan basale functionaliteiten en het moet gezegd worden, het werkt allemaal snel en vlot, werkt in alle browsers die ik op mijn pc heb staan (incl. mijn Portable Opera) en ziet er stukken aantrekkelijker uit dan Google Docs om even een documentje in te maken.

Daar zit volgens mij echter ook gelijk het probleem want ik zie werkelijk geen reden om een document in Google Docs te gaan maken terwijl ik een Office pakket heb op alle pc’s waar ik op werk. Laat staan dat ik me nu verleid zou voelen om ipv Google Docs naar Office Web Apps te gaan. Het delen van gemaakte (Office) documenten kan mijns inziens veel handiger met tools als Box.net of Dropbox dus de Office Web Apps voorzien iig niet in een behoefte bij mij.

Wie weet is het handig voor die consument die zo af en toe een briefje tikt en geen Office wil kopen maar waarom die dan niet uit de voeten zou kunnen met Wordpad of iets als Open Office? Vertel het me maar.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top