Android applicatie: NRC Handelsblad ePaper nieuwsapplicatie

Dat het NRC behoorlijk goed zijn best doet met zijn digitale edities op pc en mobieltjes, dat wist ik al. De ePaper dienst van de krant bracht al eerder DRM-vrije digitale edities in PDF, ePub en Mobipocket formaat en met behulp van een proefabonnement was dat zowel op de pc via Digital Editions maar ook op mijn G1 telefoon goed te doen. Of je nu het NRC op je ereader, iPhone of zelfs al iPad wilt lezen, je wordt door het NRC op je wenken bediend.

Sinds gisteren is daar ook een Android applicatie bijgekomen die via de Market te downloaden is. Hoewel de te downloaden ePub bestanden op een Android telefoon keurig getoond worden en leesbaar zijn via Aldiko, levert de NRC Handelsblad Android nieuwsapplicatie een alles-in-1 oplossing waardoor je in elk geval niet meer creatief met snelkoppelingen hoeft om te gaan en Aldiko geinstalleerd te hebben.

Zoeken op de Android Market op ‘NRC’ levert je gelijk de applicatie op die overigens niet gratis is: er moet 79 eurocent voor neergeteld worden. Dat verbaast me enigszins want de applicatie is feitelijk alleen te gebruiken door abonnees en dan is het vreemd om die nog met een betaalde applicatie op te zadelen naast het al betaalde abonnement op de NRC maar goed, ook ontwikkelkosten zullen toch ergens vandaan moeten komen.
Update: de 79 eurocent was een fout kennelijk en de applicatie is inmiddels gratis te downloaden uit de Market.

Met dank aan @Nixang voor het activeren van een test NRC abonnement zodat ik ook de applicatie zelf kan testen. Anders was ik op dat inlogscherm blijven steken …

Na het ingeven van username en password begint de applicatie gelijk met het downloaden van de editie van vandaag. Volgens de site van het NRC zelf doet die dat alleen maar met de editie van vandaag en/of gisteren. Ouder dan dat en je hebt pech gehad, hoewel in de FAQ gemeld wordt dat dit in een toekomstige versie van de applicatie verbeterd kan worden. Laten we eerlijk zijn, ik zie niet echt het grote nut om oudere kranten te downloaden voor op je mobiel.

Na het downloaden van de editie kom je in wat de applicatie de ‘Kiosk’ noemt. Dit is de plek waar je de dubbelgevouwen NRC kranten ziet staan om te kunnen lezen daarna. Selecteer de krant (de enige natuurlijk in mijn geval) en je komt in de weergave van de krant van vandaag, precies zoals die op papier is.

Een 1-op-1 weergave is natuurlijk niet te lezen op een 320×480 scherm van een mobiele telefoon maar dat maakt niet uit. Je kunt de pagina’s gebruiken voor navigatie totdat je bij een kop of sectie komt die je wilt lezen. Klikken op het icoontje rechtsbovenaan, of even tikken op de pagina zelf, levert je een nieuwe weergave op van alle artikelen die op die pagina staan. In het hierboven staande voorbeeld zie je in beide weergaven ‘Nederland is bereid voor het WK veel te geven’. Je ziet dezelfde artikelen in beide weergaven waarbij het onderscheid zit in de oorspronkelijke layout van de krant (plus advertenties!) en een voor het digitaal lezen geoptimaliseerde versie.

Doorklikken op de verkorte weergave brengt je naar het volledige artikel waar je ook nog de mogelijkheid krijgt om groter en kleinere lettergrootte te gebruiken. Al met al uitermate goed leesbaar op mijn G1 telefoon!

We zijn er echter nog niet met de Nieuwsapplicatie. Ook zonder abonnement op het NRC kun je gebruik maken van deze applicatie om het nieuws te lezen van en via de mobiele site van het NRC.

In de Kiosk staan onderaan twee iconen. De linker is default actief en gaat uit van de digitale krant editie die je downloadt en waarvoor je abonnee moet zijn. Het (RSS) icoon rechtsonderaan wisselt echter naar de modus van de applicatie waarin de mobiele site geladen wordt.

Klik/druk op dit icoon en je krijgt de krant en het nieuws van vandaag, zoals ook via m.nrc.nl te volgen is maar wel mooi in de applicatie opgenomen is:

Conclusie:

Het NRC Handelsblad blijft bezig met het uitbreiden van de mogelijkheden om digitaal de eigen content te kunnen lezen. Het bedrijf verdient alle lof voor het uitbrengen van de dagelijkse krant in DRM-vrije ePub en PDF varianten, heeft een prima archief op de eigen website, onderhoudt een goede mobiele website en combineert deze mogelijkheden nu ook nog eens in een eigen Android applicatie die daarmee voor alle Android gebruikers het beste van alle werelden bijeen brengt.

Of gratis nieuws voor de casuele mobiele internetter ooit vervangen gaat worden door betaalde content betwijfel ik oprecht. Dat gezegd hebbende brengt deze applicatie de werelden van gratis en betaald nieuws van de eigen krant mooi bij elkaar en ben ik in ieder geval overtuigd dat als ik ooit (weer) een abonnement zal nemen op een krant, dit het NRC zal zijn. De concurrentie heeft een flinke uitdaging erbij om de digitale mogelijkheden van het NRC te evenaren of in te halen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Dank voor de geweldige uitleg.

  We zullen blijven vernieuwen. Ik hoop dat we je met onze volgende ontwikkeling weer net zo enthousiast kunnen krijgen.

  Groet,
  Marnix

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top