Screenshots maken op een G1 Android telefoon

Bij vorige besprekingen van Android applicaties heb ik screenshots van de sites van de leveranciers afgehaald maar ik vond het toch eens tijd worden om ze zelf te maken. Dat was echter makkelijker gezegd dan gedaan. Je verwacht op een open source mobiel besturingssysteem misschien dan geen PrintScreen knopje maar dat geen van de tienduizenden applicaties op de Android Market in staat zou zijn eenvoudige screenshots te maken, dat had ik niet verwacht. De applicaties bestaan wel maar werken dan alleen op een geroote Android telefoon, iets wat ik niet heb gedaan met mijn G1 en wat ik ook niet van plan ben te doen.

Als je Googelt, dan vind je genoeg handleidingen maar in mijn geval was er meer nodig dan in die handleidingen te vinden is, dus om het zelf niet te vergeten tik ik deze blogpost even. Het is bijna bespottelijk hoeveel moeite je er voor moet doen, maar vooruit, zolang het maar werkt.

Stap 1. Op je telefoon
Op de G1 zet je bij Instellingen -> Applicaties -> Ontwikkeling een vinkje bij USB Debugging. Dit zorgt ervoor dat de benodigde gegevens straks naar de pc gestuurd worden voor een screenshot.

Stap 2. Android SDK
Jawel, de hele SDK moet gedownload worden om zometeen 1 tooltje uit een map te gebruiken. Het is niet anders dus download de SDK hier. Pak het zip bestand uit naar een map naar keuze en draai het installatieprogrammaatje. Je moet hier de SDK voor je specifieke Android versie ook nog selecteren uit de lijst met beschikbare packages en vervolgens installeren. In mijn geval was dat voor Android 1.6 omdat dat de versie is die mijn G1 draait.

Stap 3. Installeer Google’s Android USB drivers
Vista herkende mijn telefoon zelf al maar kennelijk niet correct. Installeer de USB drivers voor Android telefoons rechtstreeks vanaf de Google Code site of selecteer het als package in de setup van de SDK. Afhankelijk van je Windows versie vraagt Windows naar een driver of gaat die zelf al installeren. Hoe dan ook, in Apparaatbeheer van Windows kun je na koppeling van je telefoon met de USB kabel de driver updaten door naar de goede map met de gedownloade driver te verwijzen. Een reboot daarna was voor mij essentieel om de telefoon ook goed herkend te krijgen.

Stap 4. Java Developer’s Kit en Java Runtime Environment
Volgens andere guides is de recenste versie van de JDK voldoende maar aangezien ik de JRE ook al had staan heb ik deze ook bijgewerkt tot de laatste versie. Wellicht is de laatste niet nodig als je hem niet hebt maar ik heb hem er bijgezet. Beide downloaden en installeren dus.

Stap 5. DDMS
Telefoon aangesloten en die is goed herkend? Dan op naar de map waar de SDK geinstalleerd staat en de submap Tools. Daar bevindt zich een ddms.bat bestandje waar je op moet dubbelklikken. Bij mij gebeurde de eerste keer niks en moest ik een tweede keer klikken om de Dalvik Debug Monitor te krijgen. Als alles goed is gegaan zie je je telefoon in het schermpje linksboven staan. Vanaf dat moment kun je op Ctrl-S drukken en krijg je de Device Screen Capture interface te zien die precies toont wat jij op je telefoon zag. Kwestie van opslaan en eindelijk klaar ….

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. @Nixang Ik ben op zoek gegaan om ze zelf te maken om straks een review van de NRC Android app te kunnen voorzien van screenshots. We zaten dus op elkaar te wachten ;-)

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top