NVB-HB Ideeënmarkt Informatievaardigheden 17 juni

Vorige week donderdag vond het tweede evenement plaats dat dit jaar door de NVB-HB georganiseerd werd. Als bestuurslid van dit gremium heb ik een bijdrage mogen leveren aan het organiseren en uitvoeren ervan en nadat we al jaren (bewust) het onderwerp informatievaardigheden vermeden hadden, waren we geinspireerd door het concept van de TeachMeet om een soortgelijke bijeenkomst voor hogeschoolbibliotheekcollega’s te houden. Beter goed gejat dan slecht bedacht is mijn persoonlijke motto en na het omdopen van de TeachMeet naam naar Ideeënmarkt konden we aan de slag.

Na een oproep via de HS-BIBL en NEDBIB-L mailinglijst (nu het nog kan) vonden we zeven hogeschoolbibliotheken bereid een minipresentatie te houden over hun ideeën, ervaring en uitvoering van informatievaardigheden. Met een kleine aanpassing aan het concept om toch een iets langere ‘keynote’ spreker iets te laten vertellen en een informele markt-setting als afsluiting waarin sprekers en bezoekers met elkaar van gedachten kunnen wisselen, was het programma gevuld.

Een introductie en opening werd gegeven door Jos van Helvoort, hogeschooldocent aan de opleiding Informatiedienstverlening en Informatiemanagement van de Haagse Hogeschool met een goed verhaal over “Scoringsrubriek voor Informatievaardigheden: What’s in it for you?”

In hoog tempo volgden daarna collega’s van de Haagse Hogeschool, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool INHOLLAND, Hogeschool Utrecht, Avans Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en de Politieacademie met uiteenlopende verhalen over aanpak, successen, tips en ervaringen van hun respectievelijke informatievaardigheden methoden, slechts onderbroken door een korte theepauze om sprekers en bezoekers op adem te laten komen. Na afloop kon er echter rustig een broodje genuttigd worden en waren sprekers beschikbaar om verder bevraagd te worden op hun ervaringen.

Een succesvolle dag met ca. 50 bezoekers, ook al was het Kennis in Praktijk congres tegelijk gaande in Rotterdam, die hopelijk vele ideeën hebben opgedaan om toe te passen in de eigen instellingen. Daar was het tenslotte ook om te doen.

De wiki met programma, bezoekers en de gebruikte presentaties is hier te vinden.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top