CintaNotes om snel en overal notities te maken

Via Addictivetips werd ik gewezen op CintaNotes. Een klein programmaatje wat weinig meer doet dan notities en aantekeningen bijhouden, u weet wel, in de categorie PIM waar er al duizenden gratis van te vinden zijn op internet.

CintaNotes sprong er echter uit om 1 reden, en dat is dat er bij stond vermeld dat de database gesynchroniseerd kon worden via Dropbox zonder dat het programma ervoor gesloten hoeft te worden. Waarmee het mogelijk is om op 2 (of meer) plekken tegelijk het programma open te hebben staan en altijd je actuele notities bij de hand te hebben.

Zowel de installer als de portable versie zijn ruim onder de 1 MB groot en toch heeft het tooltje alles aan boord wat je nodig hebt. Het is zeer snel, kan content van het clipboard halen en is in staat om met sneltoetsen vlot uit webbrowser of andere programma’s selecties van tekst te kopieren naar een nieuwe notitie. URL’s worden gelijk meegenomen als je dat vanaf een webpagina doet en ik kan eigenlijk weinig meer bedenken wat ik van zo’n tooltje zou willen. De mogelijkheid om notities te taggen geeft een handige manier om je notities te ordenen en ik ga het zelf vooral gebruiken om per klus/project todo lijstjes te maken en hierin bij te houden.

De Dropbox integratie is niet ingebouwd in CintaNotes zelf maar vereist even wat minimaal knutselwerk. De site zelf meldt hierover:

The recommended way to synchronize notes using DropBox is the following:

* Put cintanotes.db in some subfolder inside of “My Dropbox” folder;
* Put main CintaNotes folder with the executable outside (e.g. in “C:\Apps\CintaNotes”);
* Edit the cintanotes.settings parameter “notebook.file” to point to the cintanotes.db file inside of DropBox (e.g. “notebook.file = C:\My Dropbox\CintaNotesData\cintanotes.db”).

Dit werkt idd perfect en mijn notities zijn nu op al mijn pc’s met dropbox aanwezig. Een aanrader.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top