Bestanden delen met Dropbox

Alweer Dropbox? Jazeker want het is en blijft gewoon een ontzettend handige tool als je over meer dan 1 computer beschikt en USB sticks overbodig wilt maken. Een tool die sinds gisteren nog handiger is geworden want op het weblog van Dropbox werd de aankondiging gedaan dat je nu alle bestanden en mappen eenvoudig kunt publiceren & delen met anderen.

Het vereist wel dat je de Dropbox client op je pc(‘s) bijwerkt naar een beta aangezien alleen versie 0.8 en hoger ermee werkt maar dat is een kleine download en stelt weinig voor. Na installatie is het context menu van je Verkenner uitgebreid met een submenu voor Dropbox en zijn de online versie van al je bestanden voorzien van de optie ‘Get shareable link’ in het menu wat je voor elk bestand en folder kunt oproepen.

Dat moet even getest worden natuurlijk.


Werkend vanuit de Verkenner in dit geval is het een kwestie van rechtsklikken op een willekeurig bestand waar dan ook in je My Dropbox mappenstructuur en je ziet een Dropbox onderdeel. Daar is nu ‘Get shareable link’ aan toegevoegd waarbij je na het klikken gelijk doorgesluisd wordt naar een webview van dat bestand en het geladen wordt in een eigen viewer. In mijn geval gaat het om een PDF en daar wordt geen eigen viewer voor gebruikt maar de bekende Scribd viewer.

Bovenaan is gelijk de (verkorte db.tt) URL te zien waarmee het document door anderen ook te bekijken is, met de optie om gelijk de link te twitteren of door te sluizen naar facebook en zo de wereld mee te laten genieten van jouw bestanden.

Als anderen de link openen krijgen ze hetzelfde scherm met viewer te zien, alleen komt er bovenaan nog de optie bij om het getoonde bestand gelijk te kopieren naar de eigen Dropbox toe.

Hoewel ik niet meerdere bestandsformaten heb geprobeerd maakt de blog gewag van het feit dat mp3’s automatisch afgespeeld worden, afbeeldingen automatisch getoond worden en dat er custom viewers (dus niet scribd) gebruikt worden voor het weergeven van andere bestandsformaten als platte tekst of Office documenten.

Het beheren van gemaakte links kan ook eenvoudig, ook al ontbreken geavanceerdere opties zoals vooraf aangeven hoe lang een link geldig moet zijn of een wachtwoord te zetten op een link om niet gelijk je documenten met de hele wereld te delen. Deze staan echter wel in de planning.

Voor nu kun je inloggen op Dropbox.com en in je account op het tabblad Sharing alle gemaakte links terugvinden. De URL’s zijn daar opnieuw op te vragen inclusief de mogelijkheid om het bestand of map niet langer meer te delen en de link te verwijderen.


Conclusie
Je kon altijd al bestanden en mappen delen met anderen via de default Public map die altijd aanwezig is in de My Dropbox mappenstructuur. Het betekende wel dat je telkens bestanden moest kopieren of verplaatsen naar die map toe en ook het linken ernaar toe betekende nog wat handwerk om de URL te kopieren vanuit de webinterface. Nu ben je met een eenvoudige klik in staat om alles in je Dropbox te publiceren en te delen met anderen, die dat vervolgens ook nog met 1 klik in hun eigen Dropbox kunnen plaatsen. Er zal wel gelijk weer opgemerkt worden dat hiermee het uitwisselen van illegale bestanden ook vereenvoudigd wordt maar ik kies er voor om de voordelen te zien om ook echt documenten en afbeeldingen makkelijker te kunnen uitwisselen ipv het maar als bijlage aan mails te hangen. Wat dat betreft is dit een mooie toevoeging van wat al een extreem nuttige webdienst was.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top