AC Ryan Playon!HD Mini Media Player

Een hele mond vol, die naam van deze Mediaplayer. Alsof ik nog niet genoeg had aan mijn WD TV Live HD mediaplayer (die staat boven min of meer in vaste opstelling en ik ben te lui om telkens dat ding naar de tv beneden te verplaatsen), heb ik een tweede mediaplayer aangeschaft om nog wat makkelijker naar mediabestanden op de tv beneden te kunnen kijken.

Ik had natuurlijk een tweede exemplaar kunnen aanschaffen van de WDTV Live HD maar die kost nog steeds 119,99 euro bij de winkels waar ik gekeken heb en de MediaMarkt had t/m gisteren een actie waarbij je de AC Ryan Playon! HD Mini voor slechts 88 euro op de kop kon tikken. Bij zeer vergelijkbare specificaties zag ik tenminste geen 32 euro’s aan redenen om wederom voor een WDTV Live HD te gaan.

Zoals de WDTV Live HD 1 van drie modellen is van Western Digital, zo is de AC Ryan Playon! HD Mini er eentje uit een serie van twee bij AC Ryan. Grote broer, minus de Mini, heeft bijna identieke specificaties maar is (of kan) voorzien (worden) van een interne harde schijf waardoor je mediabestanden op het apparaat zelf kan plaatsen. Hang deze in je netwerk en je hebt een zgn. networked media tank. Kan heel ideaal zijn maar als je je mediabestanden, zoals ik, al op een plek in je netwerk hebt staan, dan is het overkill om die harde schijf te gebruiken. Dat is dan ook exact de reden waarom AC Ryan een versie uitgebracht heeft zonder die harde schijf waarbij de Mini zijn bestanden van het netwerk moet halen of via 1 van de twee USB poorten waar USB sticks of externe harde schijven op aangesloten kunnen worden.

Het apparaat zelf verdient de noemer Mini want het is een redelijk klein apparaat, zeker vergeleken met zijn grote broer. Met ca. 3 dvd’s op elkaar gelegd nog steeds wel een stukje groter dan de WDTV Live HD maar met een matzwarte afwerking heeft het een uitstraling die niet misstaat naast je TV.

Wat krijg je voor je geld?
De AC Ryan Playon! HD Mini is voor zover ik weet de goedkoopste media player in zijn soort maar dat zie je er niet aan af. In de verpakking zit het apparaatje zelf (veilig) verpakt, een stroomadapter hoort er natuurlijk bij, samen met een stevige afstandsbediening incl. batterijen en composiet aansluiting om het op je tv aan te sluiten. Wat heel netjes, en eigenlijk onverwachts is, is dat er een goede HDMI kabel bij komt. Niets vervelender dan apparatuur voor je HDTV te kopen om bij thuiskomst te merken dat er geen HDMI kabel bij zit. De WDTV Live HD bijv. had dit niet.

Aansluiten maar
Aansluiten is werkelijk kinderspel. HDMI kabel in het apparaat en in je TV. Stekker in het stopcontact en optioneel een (dan weer niet bijgeleverde) netwerkkabel aansluiten richting router. Voor 29,99 euro is er een AC Ryan wireless adapter verkrijgbaar om het verbinding te laten maken met je wireless netwerk maar aangezien bij mij de TV naast een router staat, heb ik voor de bedrade route gekozen. De overige aansluitmogelijkheden zijn bedoeld voor composiet (als je geen HDTV hebt) en evt een component YPbPr kabel (ook niet bijgeleverd overigens).


Daarmee houd je alleen nog een optische uitgang over die je kunt gebruiken om hem door te lussen naar je versterker/audio installatie maar aangezien dat voor mij niet van toepassing is heb ik daar ook niet verder naar gekeken. De enige resterende uitgangen zijn de twee USB poorten: beide voor USB sticks of externe harde schijven of natuurlijk die optionele wireless adapter.

Wat speelt tie af?
Volgens zijn specificaties:

AVI / MKV / TS / TP / TRP / M2TS / MPG / MP4 / MOV / M4V / VOB / ISO / IFO / DAT / WMV / ASF / RM / RMVB / FLV resolution up to 720p / 1080i / 1080p / BD-ISO

Dit heb ik vanzelfsprekend nog niet allemaal geprobeerd maar alle avi’s, mkv’s, mpg, m2ts (bluray rips) en mp4’s die ik op een externe harde schijf had staan gingen zonder enig probleem. Ik moest wel even uitvogelen dat de ondertiteling standaard uit staat op de Mini en dat je ze niet bij het afspelen zelf aan/uit kunt zetten. Daarvoor moet je ze eerst bij de Setup op standaard ON zetten. Niet geheel logisch maar daarna deed tie het perfect. In tegenstelling tot de WDTV Live HD kan de Mini ook perfect omgaan met ISO bestanden van dvd’s en Bluray’s waarbij de Mini namelijk wel het menu kan tonen. Dit lukt de WDTV Live HD namelijk niet en das best wel irritant.

Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat ik nog een videobestand tegen ga komen dat niet kan worden afgespeeld maar wie weet in de toekomst?

Conclusie voor nu
De AC Ryan Playon!HD Mini Media Player is een betaalbare mediaplayer die perfect is als je videobestanden downloadt of digitaal zelf produceert. Muziek en foto’s zijn ook geen enkel probleem maar de nummer 1 reden voor aanschaf van een dergelijke player zal toch de mogelijkheid voor HD video zijn. Zelf zal ik het vooral gebruiken om R1 dvd’s te rippen naar ISO bestanden om ze zo eenvoudig te kunnen afspelen aangezien mijn bluray speler kuren heeft met dvd’s uit andere regio’s, maar voor alle downloaders van films kun je ook rustig de garantie afgeven met dit apparaat dat je alles kunt afspelen wat je maar vindt. Op de fora van AC Ryan vind je maandelijks meerdere nieuwe firmware updates en er worden telkens nieuwe mogelijkheden en bugfixes aan het apparaat toegevoegd. Ik ben er in elk geval blij mee.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Heb we werkelijk nog nooit in dit type hardware verdiept maar vind het toch wel interessant nu ik het zo lees. Ga ik een nader bekijken binnenkort. Bedankt voor je verslag!

  Reply

 2. Mooi apparaatje inderdaad! Alleen jammer dat ‘ie geen analoge televisie-in heeft (kabel). Ken je ook apparaten die dat wel doen? Ik kijk niet veel tv, dus digitale tv vind ik geldverspilling, maar ik zou wel af en toe graag wat opnemen.

  Reply

 3. Dit vind ik nog eens een goed verhaal. Ik heb zelf de mini ook sinds een paar maanden, super spelertje, en zocht op fora info over m2ts bestanden afspelen. thanks man!

  Reply

 4. Ik heb ook een mediaplayer gekocht en aangesloten op mijn router. Ik zie ook wel de bestanden op mijn computer maar er wordt gevraagd om een gebruikers id en wachtwoord. Maar welk gebruikers id en wachtwoord word bedoeld.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top