Zomerbijeenkomst Oostelijk Informatie Netwerk 6 juli

Ik loop door de hitte wat daagjes achter met bloggen maar afgelopen week, op 6 juli, vond de tweede bijeenkomst plaats van het Oostelijk Informatie Netwerk. Deze was gedoopt tot de zomerbijeenkomst als vervolg op de oprichtingsbijeenkomst vorig jaar:

Tussen werk, voetbal en vakantievoorbereidingen in presenteert het OIN haar Zomerbijeenkomst. We hebben een bijzonder programma, waarin we Jan Schalkwijk van Knowledge Concepts bereid hebben gevonden om een presentatie te geven over ‘dynamisch classificeren’. Met dynamisch classificeren kan tot op individueel gebruikersniveau informatie worden gestructureerd op basis van specifieke taxonomieën. Jan Schalkwijk zal u, aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden, deze wijze van informatie toegankelijk maken demonstreren en ondermeer ingaan op de aanpak om tot bruikbare taxonomieën te komen. En wat betekent dit voor ons, informatieprofessionals? Wat is onze rol in dit proces en hoe kunnen wij onze toegevoegde waarde blijven leveren? Ongetwijfeld genoeg stof tot napraten onder de “Prettige vakantie borrel” die u aansluitend door het OIN wordt aangeboden.

Dat betekende vorige week dus een tocht richting het al warme Velp aangezien de bijeenkomst bij de Hogeschool Van Hall Larenstein plaatsvond. Na de (nieuwe) mediatheek even bewonderd te hebben, hadden de ca. 25 bezoekers zich verzameld en kon Jan Schalkwijk, stipt op tijd, beginnen met zijn verhaal.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik iets hogere verwachtingen had n.a.v. de omschrijving in het programma want we stonden iets te lang stil bij de uitleg van taxonomieën en classificaties vond ik zelf maar toen een praktische toepassing werd getoond van het gebruik hiervan in het tonen en structureren van zoekresultaten bij een bedrijf, was ik in elk geval overtuigd van de meerwaarde.  De essentie kwam neer op het opstellen van een taxonomie, passende bij de documentenset van een bedrijf of organisatie, hieruit 1 of meerdere classificaties ontlenen en de documenten allemaal classificeren in deze structuur. Tot zover niks enorm vernieuwends maar in een demo liet men zien hoe bij een zoekactie de tienduizenden resultaten in een matrix structuur weergegeven werden waarin twee classificaties de resp. x- en y-as vormen.  Een hele aardige manier om overzichtelijk gigantische hoeveelheden zoekresultaten weer te geven en te structureren. Via doorklikken in die matrix structuur van termen uit de classificaties en zelfs het vervangen van 1 of beide assen door andere gebruikte taxonomieën kun je dan verder inzoomen op relevante resultaten voor jou: wat volgens mij de titulaire dynamische classificatie was.

Anderhalf uur vloog voorbij en daarna was het tijd voor de “Prettige vakantie borrel” waar ik in eerste instantie buiten met collega Jo Han nog even na filosofeerde over wat we gehoord hadden. Toen we zagen dat onze medebezoekers meer interesse in de borrel zelf hadden zijn we toch maar even sociaal gaan doen :)

Een geslaagde bijeenkomst waarbij me hetzelfde opviel als de vorige keer: heel veel collega’s uit het informatie vak die niet afkomstig zijn uit hogeschoolbibliotheken en dat geeft toch een mooi ander perspectief op dit soort bijeenkomsten! De volgende OIN bijeenkomst is overig voorzichtig aangekondigd voor najaar 2010 dus volg de website en de aankondigingen als je in het oosten van Nederland werkzaam bent!

Noot: ik ben spontaan toegetreden tot de stuurgroep die deze bijeenkomsten organiseert, voor het geval iemand denkt dat het wat wervend bedoeld is hierboven. Dat klopt dan dus. Sponsors voor de netwerkborrel dit najaar zijn ook van harte welkom overigens.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top