KB en Google samen aan de digitalisering van boeken

Om het logo van Google broederlijk naast die van de Koninklijke Bibliotheek te zien staan blijf ik stiekem toch wel een beetje apart vinden.  Dat zou niet nodig moeten zijn want de zoekgigant heeft zich tot doel gesteld om alle boeken ter wereld digitaal beschikbaar te maken voor iedereen met een internetverbinding en wie weet is over een paar jaar iedereen die legendarische bibliotheek van Alexandrie wel vergeten omdat we in het tijdperk van Google Books leven.

Vandaag maakten zowel de KB als Google zelf bekend dat ze, zeker mbt Nederlandstalige/in Nederland verschenen werken, hier weer een stapje verder in zijn. Het meerendeel van de auteursrechtenvrije collectie van de KB, zo’n 160.000 werken uit de 18e en 19e eeuw,  zal de komende jaren door Google gedigitaliseerd worden en beschikbaar komen via Google Books, de diverse sites van de KB zelf en op termijn het Europeana portaal van de Europese Unie.

Een mooie ontwikkeling wat mij betreft voor de digitale preservering van ons cultuurgoed. Nu nog hopen dat Google ook zulke fraaie overeenkomsten weet te sluiten als het gaat om boeken waar nog wel auteursrecht op zit, verweesd of niet. Ik ben net klaar met lezen van het Google Book Settlement themanummer van de AMI en het is indrukwekkend hoe ingrijpend dit proces van digitalisering en beschikbaarstelling is.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top