One bediening to rule them all

Mijn weblog begint langzamerhand bijna een gadget blog te worden maar ach, het mag de pret allemaal niet drukken. Al een tijdje zat ik me te ergeren aan de vier afstandsbedieningen, zover mogelijk weggestopt voor grijpende kinderhandjes, die we toch allemaal zeer frequent nodig hadden natuurlijk. Al meer dan 1 keer zijn ze op de grond gestuiterd, onder kussens verdwenen of ondergesmeerd met chocolade (of wat er maar aan de kinderhandjes zit :P) en neurotisch en dwangmatig als ik ben, let ik telkens nu op waar ze alle vier gebleven zijn. Let wel, de afstandsbedieningen en niet de kinderen want daar heb ik er twee van.

Een universele afstandsbediening stond al een tijdje op de wensenlijst maar in het (verre) verleden waren dat dramatisch onhandige dingen die je toets voor toets moest programmeren mbv de oorspronkelijke afstandsbedieningen en ik heb er nooit eentje kunnen vinden die de gewenste verhouding had tussen functionaliteiten en betaalbaarheid. Ook de komst van de heilige gralen onder de universe afstandsbedieningen, de Logitech Harmony modellen bracht daar geen verandering in want die dingen waren duurder dan de helft van de apparaten waar ik de afstandsbedieningen van wilde vervangen.

Sinds afgelopen april is daar verandering in gekomen en heeft Logitech een instapmodel uitgebracht, de Logitech Harmony 300i. Voor drie tientjes een universele afstandsbediening waarmee je tot 4 apparaten kunt bedienen. De duurdere modellen hebben meer macro functies (om met 1 druk op de knop een hele reeks commando’s van desgewenst meerdere apparaten te kunnen uitvoeren) en zijn voorzien van LCD displays maar deze doet wat het moet doen volgens mij en put uit dezelfde database met apparaten van Logitech als zijn duurdere broertjes.

Het configureren is werkelijk kinderspel geworden met deze modellen van Logitech. Het vereist wel een pc/laptop met internetverbinding maar via de site van de Harmony maak je een eigen account aan, download en installeer je wat software voor de configuratie en voor de rest wordt alles afgehandeld in een zeer eenvoudige webbased interface. Je geeft op welke leveranciers en modelnummers je vier apparaten hebben en na een klik op Sync is je Harmony (via een USB kabeltje) gelijk geprogrammeerd voor al die (max) vier apparaten. De software ontkoppelt zelfs netjes je afstandsbediening weer in Windows na het synchroniseren en je bent klaar om te gaan.

Logitech claimt een kwart miljoen apparaten van 5000 leveranciers te ondersteunen en ik kan in elk geval melden dat mijn Samsung TV, Samsung HD tv ontvanger, LG blurayspeler en AC Ryan mediaplayer zonder problemen ondersteund worden, iets wat je voorafgaande een aanschaf kunt bekijken op de site zelf. Ook daarna is het nog mogelijk om individuele knoppen per apparaat geheel naar eigen smaak in te richten, net als wat speciaal daarvoor bedoelde ‘favorieten’ knoppen. Dat had ik ook wel nodig want de afstandsbediening is niet voorzien van knoppen om van audio en ondertitelingssporen te wisselen, iets waar ik zeer frequent gebruik van maak met de blurayspeler en mediaplayer.

Voor het geld een aanrader in elk geval. De oorspronkelijke vier afstandsbedieningen blijven nog even veilig liggen tot ik een paar weken met de Harmony gewerkt heb en zeker weet dat alle functies nu afgedekt zijn; daarna gaan de batterijen eruit en scheelt het weer ruimte bij de tv en op de tafel!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Helemaal mee eens, de Logitech Harmony’s zijn een godsgeschenk. Ik heb dan zo’n dure met schermpje en macro’s, nadeel is dat die dankzij mijn tv zo ingewikkeld zijn dat die custom-made zijn (ja dat doen ze dus ook voor je, dus de service is ook nog eens he-le-maal Top bij Logitech).

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top