Windows Live Movie Maker beta

Vorige week heb ik de beta geinstalleerd van de (nieuwe) Windows Live Essentials. Dat is een verzameling van gratis Microsoft tools die voorheen (deels) al in Windows zelf geintegreerd zaten maar met de komst van Vista en tegenwoordig Windows 7 apart aangeboden worden. Het omvat diverse  programma’s als Windows Mail, Windows Live Messenger, Photo Gallery en Windows Live Movie Maker naast wat onbekendere programma’s als de Bing Bar, Sync en Writer.

Ik installeerde de beta van Windows Live Essentials eigenlijk omdat ik las dat de beta van Windows Live Messenger tabbladen toevoegde voor meerdere chats in dit chatprogramma en verbeteringen in het videochatten met HD webcam, maar ik installeerde er min of meer per ongeluk ook de nieuwe beta bij van Windows Live Movie Maker. Aan de beta van Windows Live Messenger besteed ik later nog wel een post maar ik heb het meest zitten experimenteren met de Live Movie Maker beta.

Windows Movie Maker zit al sinds Windows ME in Windows maar na de release van Vista is de ontwikkeling van het programma stopgezet en overgegaan naar Windows Live Movie Maker als onderdeel van het Live Essentials pakket. De oude Movie Maker was zeer beperkt in de mogelijkheden maar aangezien het nu eenmaal bij Windows zelf geleverd werd, en er eigenlijk niet heel veel (gebruiksvriendelijke en gratis) videobewerkingssoftware bestaat, mocht het zich toch wel verheugen in een aardige schare gebruikers. De doorontwikkeling van Windows Live Movie Maker gooide er nog een schepje bovenop qua mogelijkheden en dat doet deze nieuwe beta nog een keer.

De Office 2010 ribbon is nieuw aan deze beta van Live Movie Maker en biedt natuurlijk veel herkenning als je al aan het werken met de ribbon gewend bent. In de tabbladen vind je Animations en Visual Effects toe waarmee je met een eenvoudige klik een aantal eenvoudige aanpassingen aan je video kunt maken. Een titel en creditscherm is eveneens met een paar klikken toegevoegd en, nieuw in deze versie, is het ook zeer eenvoudig geworden om je video te publiceren naar Skydrive, Facebook, YouTube of een Messenger Group.

Importeren van video en audio is een peuleschil en het ondersteunt zo te zien alle gangbare formaten. Exporteren (opslaan) gaat echter alleen in het Windows eigen videoformaat wmv maar dat is tegenwoordig standaard genoeg om geen belemmering te vormen voor wat je daarna met een video zou willen. Een bewerkbare tijdlijn met meerdere sporen hoef je niet te verwachten in dit gratis pakket en als je ook maar iets meer wilt dan een paar effecten en titelschermen toevoegen aan je kant-en-klare video, dan zul je toch moeten uitwijken naar betaalde software van bijv. Pinnacle of Adobe. Echter, de meerderheid van alle casuele videoproducenten zal niet met montage aan de slag willen en meerdere sporen nodig hebben en voor hen is Windows Live Movie Maker een uitstekend en gratis alternatief voor de dure videobewerkingssoftware.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Hoi Raymond,

  Dank voor je post! Ik heb de laatste beta versie van moviemaker ook geprobeerd bij een vriendin van me (op mijn laptop heb ik nog XP). En jemig wat miste ik de tijdlijn aldaar! In XP kun je zo heerlijk beeld en geluid makkelijk in elkaar schuiven via die balk. En in de nieuwe versie moet je alles met seconden weergeven. Veel omslachtiger. Ben daardoor niet echt positief. Maar misschien moet ik er eens meer mee spelen.

  Reply

 2. Ha Wilma,

  Ik denk dat als je al weet wat een tijdlijn is, je al niet de doelgroep bent van (de nieuwe) moviemaker. Het is echt superhandig om bijv. filmpjes van die pocketcameraatjes snel te voorzien van een titel en wat makkelijke effecten voordat je ze uploadt naar YouTube. Wil je meerdere fragmenten aan elkaar plakken en/of er een leuk muziekje bij synchroniseren, dan zou ik al gelijk naar mijn Adobe Premiere Elements grijpen.
  Ik maak ook graag dvd’s met compilaties van vele filmpjes met menu en dat hoef je ook echt niet te proberen met WLMM Beta :)

  Reply

 3. hoe kan ik scenes knippen en plakken om zo een samengestelde film te maken? bij mij lukt het niet.

  Reply

 4. WAt een ongelovelijk pauperprogramma is dit geworden zeg, werkte het vorige nog voortreffelijk, is windows live moviemaker compleet crap!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top