Licenties zoals het hoort

Lang geleden, toen ik nog een arme student was had ik nog wel eens illegale software op mijn pc staan. Weinig dingen vond ik leuker dan nieuwe tooltjes uit te proberen die ik dan met een crack ontdeed van de noodzaak ervoor te betalen. Daar had ik weinig gewetensbezwaren over want meestal ging die software na luttele dagen alweer van mijn pc af en met een studiebeursje kon ik moeilijk netjes gaan betalen voor al die software.

Inmiddels is er geen software op mijn pc’s meer te vinden waar ik niet netjes een licentie voor heb. Of ik heb er keurig voor betaald (het scheelt wel dat ik als medewerker in het onderwijs via Surfspot software goedkoop kan kopen), of het is open source software welke de laatste paar jaren ook explosief gegroeid is in omvang. Het is bijna onthutsend hoeveel goede software je gratis kunt gebruiken voor privegebruik.

Met open source software heb je het probleem in elk geval niet dat je moet opletten of je het wel op al je pc’s mag installeren. Veel betaalde software kent de beperking dat je het maar op 1 computer mag installeren en dan sta je toch wat zuur te kijken naar je voorraadje pc’s. Natuurlijk, we hebben misschien iets meer dan gemiddeld aan pc’s in huis staan (vier pc’s en twee laptops) maar je loopt al snel tegen problemen aan als je de nieuwe Office 2010 maar op 1 van die pc’s mag installeren met die goedkope Surfspot licentie.

Daarom kijk ik altijd erg goed (of vraag het na bij de leverancier) of je voor prive gebruik software op alle eigen pc’s mag gebruiken, voordat ik een pakket registreer en aanschaf. Jaren geleden kreeg ik nog een sympathiek mailtje van de maker van mIRC dat dit geen enkel probleem voor hem was bij registratie en vorige week mailde de supportafdeling van Rarlabs, de makers van WinRAR, met een quote uit hun End User License Agreement:

A single computer usage license. The user purchases one license to use RAR archiver on one computer.
Home users may use their single computer usage license on all computers which are in property of the license owner.
Business users require one license per computer RAR is installed on.

Zoals het hoort voordat ik er geld aan uitgeef!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top