Zwaai maar met je handje naar Google Wave

Zelden is een hype zo enorm (snel) verwaterd als Google Wave. Ook ik zat ademloos meer dan een uur naar mijn laptop te kijken vorig jaar voor het filmpje waarin Wave werd aangekondigd. Toen moesten we nog maanden wachten tot daadwerkelijk de invites verstuurd werden en het was enkele dagen gewoon een Wave-hysterie op twitter en internet om een invite te pakken te krijgen. DM-en, retweeten, smeken, emotionele chantage en op een gegeven moment werden invites zelfs via eBay verkocht voor tientallen dollars.

En toen had je een invite!

En toen zat je naar Wave te kijken om uit te vogelen wat je er in hemelsnaam mee moest.

Ik heb me er een paar dagen prima mee vermaakt. Het voelde aan als IRC met een grafische interface waar je handig links en gadgets met elkaar kon delen maar na die paar dagen was de nieuwigheid er al van af en waren mensen al niet meer te vinden op Wave. Zonder aanwezige mensen heeft Wave nog minder nut en het verzandde voor mij in een paar potjes Sudoku via een widget. December 2009 was de laatste keer dat ik op Wave gekeken heb.

In 2010 heeft Google nog wel degelijk aan Wave zitten sleutelen. Het Wave Blog staat vol met nieuwe trucjes en mogelijkheden maar ik weet wel zeker dat er bijna geen gebruiker meer was die het gelezen heeft of, net als ik, uberhaupt nog op Wave gekeken heeft in 2010.

Kennelijk ziet Google nu ook in dat het niets meer gaat worden met Wave. Gisteren meldde het officiele Google Blog dat de ontwikkeling van Wave wordt stopgezet. De site blijft tenminste tot het einde van het jaar in de lucht en “[they] extend the technology for use in other Google projects” maar het is duidelijk de doodsteek voor Wave nu.

Te veel hype en te weinig praktische features toen Wave beschikbaar kwam. Dat is tenminste mijn conclusie als ik me herinner hoeveel blogpostjes en tweets ik gelezen heb het afgelopen jaar over wat je nu eigenlijk zou moeten kunnen met Wave. Het is jammer want voor discussies, brainstorms of samen aan documenten werken had het alle potentie om een nuttige tool te worden. Een potientieel dat er vanaf dag 1 echter niet uit kwam doordat het te lastig was voor de gemiddelde gebruiker om er mee te werken.

Laten we hopen dat Google leert van de Wave (en Buzz) ervaringen en dat ze bij hun volgende sociale tool niet dezelfde fout maken van te veel hype en te weinig praktisch nut. De naam Google alleen is niet voldoende om iets aan de man te brengen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top