Nieuwe Bol.com ebookstore en nieuwe ereaders?

Afgelopen woensdag heeft Bol.com een ebookstore geopend waarmee ereaders met wifi rechtstreeks hun boeken kunnen bestellen en downloaden. Zoals ze zelf al schrijven is deze, bij gebrek aan ereaders met wifi, op dit moment speciaal bedoeld voor de BeBook Neo die op dit moment de enige is en die ook door Bol.com zelf verkocht wordt.

Bij gebrek aan BeBook Neo [ik sta open om dit te testen als iemand me een Neo wil lenen overigens] is het lastig er meer over te zeggen maar ik beschouw het als positief dat Bol.com het kennelijk als een goede investering beschouwt en toch die extra impuls meegeeft aan het digitale lezen in Nederland. Ik hoop trouwens wel dat ze beseffen dat een extra 10 of 20% van de prijs van ebooks afhalen nog veel effectiever zou zijn maar dat terzijde.

BeBook meldt weliswaar dat e.bol.com een “dedicated WiFi store for BeBook Neo” is maar Engadget maakte gisteren gelijk gewag van een tweetal nieuwe Sony readers die als opvolgers zullen dienen voor de huidige Pocket en Touch Edition waarmee Bol.com de aftrap ook gaf voor het digitaal lezen in Nederland, nu een jaar geleden. De Pocket blijft een 5″ ereader en de Touch een 6″ maar de naam van de laatste wordt nu iets verwarrender aangezien beide modellen nu over een verbeterd e-ink touch scherm lijken te gaan beschikken. Daarnaast kun je maar liefst 33% meer pagina’s ombladeren, krijgen ze 2GB interne opslag en worden beide modellen ook slanker (en lichter neem ik aan). Vooral de Pocket lijkt daarmee een interessante upgrade te gaan krijgen.

Iets wat nog niet bekend is, tenminste in die mate dat Engadget er niks over meldt, is of beide nieuwe Sony modellen ook over wifi connectiviteit gaan beschikken. Met de aanname dat Bol.com beide nieuwe Sony modellen zal gaan verkopen en de lancering van e.bol.com kan ik het me echter niet voorstellen dat de nieuwe Pocket en Touch Editions niet over wifi zullen beschikken. Het verklaart de keuze en investering van Bol.com in een ebookstore in elk geval wel.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Het aanschaffen van een ebook via e.bol.com werkt uitstekend. Door de koppeling met het centraal boekhuis wordt de drm direct geregeld voor je apparaat. Het enige wat je hoeft te doen is je gebruikersnaam en wachtwoord van adobe in te vullen en klaar. Funtioneel zit het dus wel goed in elkaar, maar de shoppingexperience is natuurlijk beperkt. Weet je welk boek je wilt hebben, dan is het snel gevonden en gekocht. Ooit per incasso bij bol gekocht, dan betaal je het nu weer op die manier met een druk op de knop.

  Kortom, dat wat je op dit moment nog niet met een ipad kunt, is nu in zwart-wit mogelijk op een bebook.

  Tenslotte, ik heb geen idee hoe het zit met andere eInk-devices die wifi hebben. Er moeten namelijk wel bepaalde adobe sdk-zaken op het apparaat geïnstalleerd staan.

  Reply

 2. Ik heb een Bebook. En ik ben er erg tevreden over, echter ben ik niet zo tevreden over de wifimogelijkheden. Het zit er wel maar contact maken duurt een eeuwigheid, laat staan naar de juiste site gaan. En downloaden ben ik tot nu toe, vanwege de bovenstaande problemen, nooit aan toegekomen. Ik ben het eens met Nixang; via bol.com en adobe is een e-book kopen en installeren een klusje van niks.
  (Overigens, je mag altijd mijn BeBook lenen om dit nogmaals te testen)

  Reply

 3. Ik bedacht me dat ik natuurlijk wel gewoon met een reguliere browser het aanbod en de interface van e.bol.com kon bekijken. Ik sluit me bij de formulering van Nixang aan in dat het ‘een beperkte shoppingexperience’ is. Je kunt bladeren door bestsellers en enkele voorgedefinieerde toplijsten maar je moet feitelijk al precies weten wat je wilt hebben. Lijkt me een belangrijk aandachtspunt om dit te verbeteren en sowieso meer te linken en doorverwijzen in genres en ‘anderen die dit boek kochten, kochten ook dit’.

  Zoals ik in de blogpost al zei zit mijn ergernis nog vooral in de te hoge prijzen. Goed, we kennen in Nederland nauwelijks het fenomeen mass market paperback en dus is de opmerking misschien niet terecht maar zolang ebooks 2 tot 3 keer duurder zijn dan wat je voor een paperback(je) betaalt, gaat het voor de echte boekenlezer niks worden op een ereader. Bij een willekeurige webwinkel heb ik de 3 Millennium pockets van Larsson voor 5,49 euro ipv de 15,95 die ze bij Bol als ebook kosten. Dan maar in het Engels :)

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top