Retrogaming: Hexen II

Nadat ik een tijdje geleden Heretic II helemaal opnieuw had uitgespeeld, had ik zin om die andere opvolger van de ‘Doom engine’  spellen te gaan spelen. Doom, Doom 2, Heretic en Hexen waren halverwege de jaren 90 verantwoordelijk voor een gigantische hoeveelheid tijd die ik verkwist besteed heb achter de pc. Deze spellen zijn, mits je de oorspronkelijke cd’s nog hebt, allemaal prima te spelen anno nu dankzij vele ports die het niet alleen mogelijk maken ze op modernere besturingssystemen te spelen maar waar er vaak ook nog een stevige grafische verbetering in zit.

Hexen II is echter, net als Heretic II, niet door iD software gemaakt maar door Raven. Aan Hexen II, uit 1997, bewaar ik bijzondere herinneringen aangezien ik het een geweldig spel vond wat me echter zoveel frustraties bezorgde dat ik het nooit uitgespeeld heb. Het was namelijk bijna niet uit te vogelen waar je naar toe moest en hoe je verder in het spel kon komen; toch had het een enorme aantrekkingskracht om het maar te blijven proberen.

Ook voor Hexen II, wat gebaseerd is op de Quake engine, zijn er meerdere ports waarmee het spel op recentere pc’s te draaien is en daardoor hoefde ik niet zo ingewikkeld te doen als bij de eerdere retrogaming postjes. Desondanks, vooral voor mezelf weer, een stappenplan om het spel inclusief add-on werkend te krijgen zonder dat een cd nodig is in de drive. Daar houd ik niet van voor mijn laptop en netbook.

Stap 1. Installatie

Om de goede bestanden, die nodig zijn voor de Windows port, te verkrijgen zal er toch gewoon geinstalleerd worden. Onder Windows XP, aangezien ik het op een oudere pc geinstalleerd heb, lukt het gelukkig nog wel om zowel het spel als de add-on (die ik origineel heb) normaal te installeren. Het hoofdspel is ook te koop bij Steam en daarmee werkt het ook. De add-on, Portal of Praevus, is niet via Steam te verkrijgen en (vanzelfsprekend) ook lastig in het tweedehands circuit te vinden maar ja.

Stap 2. En weg met de ballast

Ga naar de map “Steam/steamapps/common/hexen2” of de map waar je Hexen II vanaf cd hebt geinstalleerd en verwijder alles behalve de volgende bestanden

Data1 (map)
uninst.isu (bestand)

In de Data1 map verwijder je ook alles behalve

pak0.pak
pak1.pak

Als je Portal of Praevus hebt (geinstalleerd) dan zal er een map “Portals” zijn aangemaakt en daar heb je alleen pak3.pak en uninst.isu van nodig. De rest kan dus ook weg.

Stap 3. Downloaden en uitpakken van de Unofficial Quake Engine

Alles wat nu nog gebeuren moet is downloaden van de UQE engine (thans 1.13) vanaf

http://www.quake-engine.com/download.aspx?game=hx2

Unzip deze in de Hexen II map en je bent bijna klaar.

Stap 4. Snelkoppelingen aanmaken voor spelen in een hogere resolutie

De resolutie waarin je het spel speelt kan niet in het spel zelf gewijzigd worden maar gelukkig kan dit wel door wat parameters aan de snelkoppeling mee te geven. Maak op je bureaublad een tweetal snelkoppelingen aan (als je Portal hebt) naar de GLHexen2.exe in de map waarin Hexen II staat en voeg daar de onderstaande parameters aan toe om het in een hogere resolutie te spelen:

-width 1024 -height 768 -bpp 32 (voor Hexen II)
-portals -width 1024 -height 768 -bpp 32 (voor Hexen II: Portal of Praevus)
.

Je kunt hoger gaan dan 1024×768 en je volledige resolutie van je monitor invullen maar bij hogere resoluties dan 1024×768 wordt je scherm grotendeels wit omdat er een bug zit in Hexen II. Kennelijk is dat probleem op te lossen door een grafisch effect uit te zetten in Hexen II maar dat heb ik verder niet getest. Delen van de interface werden al zo priegelig bij 1024×768 dat ik niet de behoefte voelde om een nog hogere resolutie te kiezen.

Niet alleen is met dit stappenplan de cd-check verdwenen, het spel is daarmee ook portable geworden. Je kunt de hele map met inhoud kopieren naar USB stick of externe drive en daarvandaan rechtstreeks spelen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top