Is (de stof van) een hoorcollege auteursrechtelijk beschermd?

Geen zorgen, hoewel het me best zou interesseren hoe dat in het Nederlands/Europees recht geregeld zou zijn, is de aanleiding voor deze post de onderstaande cartoon die door een collega naar me werd toegestuurd.

Die cartoon is gemaakt door The Independant Florida Alligator toen in 2008 een Amerikaanse uitgever van studieboeken, Faulkner Press, een bedrijfje aanklaagde, Einstein’s Notes, wegens inbreuk op intellectueel eigendom. Dat bedrijf huurde studenten in om aantekeningen te maken tijdens college’s om deze vervolgens te verkopen aan andere studenten. Gat in de markt gevonden in elk geval. Hoewel een Amerikaanse rechter al eerder had geoordeeld dat leraren geen intellectueel eigendomsrecht konden claimen op de aantekeningen die studenten maken, vond de uitgever het nodig de eigen commerciele belangen van het uitgegeven oefen- en studiemateriaal te beschermen. Ik heb geen idee hoe het afgelopen is maar beschouw het maar als klein verhaaltje rondom een cartoon die aangeeft dat je ver, heel ver, kunt gaan met auteursrecht.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Geweldige cartoon.En een heel aperte zaak. Ik begreep dat Faulkner en Einstein’s Notes tot aan april 2008 vreedzaam naast elkaar floreerde.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top