Mijn intranetblog over auteursrecht en open access

Sinds 1 april 2009 beschikt Windesheim over ShareNet, een Sharepoint implementatie van ons intranet, die naast al het andere ook de mogelijkheid geeft aan Windesheimers om een eigen blog te starten. Nu vond ik het altijd technisch veels te beperkt om te bloggen in Sharepoint en was ik verre van overtuigd om een weblog bij te gaan houden die alleen maar gelezen kon worden door Windesheimers. Ik blog op Vakblog echt niet om massaal gelezen te worden maar beschouw het als een persoonlijk archief, een extern geheugen, dat ook door iedereen vrijelijk gelezen kan en mag worden. Op een intranet van een onderwijsinstelling krijgt een weblog toch een totaal ander karakter, wat me niet aansprak.

Daar is nu toch verandering in gekomen. Ik vind auteursrecht, licenties, open access bijzondere interessante onderwerpen en hoewel ik er op Vakblog ook wel eens over blog, zag ik wel een meerwaarde om (met name de medewerkers van) Windesheim te bestoken met tips, weetjes en feiten over waar deze onderwerpen in het onderwijs te voorschijn komen.

Wekelijks wil ik 1 onderwerp en 1 blogpost zien te produceren en omdat ik het zonde vind om dat alleen op ons intranet te zetten, neem ik die posts integraal over naar Vakblog. Hieronder vind je de startpost van vorige week.

——

Een blog over auteursrecht, content- en software licenties, naburige rechten, open access en alles wat maar met intellectueel eigendomsrecht te maken heeft. Daar zat je vast niet op te wachten vermoed ik en de associatie met juristentaal en vermanende vingertjes, die vertellen wat er allemaal niet mag, zal ook snel gemaakt zijn.

Toch hoop ik dat je even verder leest want hoewel ik best wel met vingers wil wijzen, afkeurend wil kijken of zelfs, als het echt niet anders kan, een wetsartikeltje aanhalen … ben ik geen jurist en ga ik zo min mogelijk vertellen wat er allemaal niet mag. Integendeel, dit weblog komt voort uit het feit dat auteursrecht nu eenmaal erg belangrijk is in het onderwijs en door digitalisering ook steeds meer en meer op Windesheim een rol gaat spelen.

Behalve dat we als Windesheim medewerkers (en studenten!) zelf heel veel materialen maken die automatisch beschermd worden middels auteursrecht, gebruiken we ook steeds meer materialen van een ander in het onderwijs. Er worden video’s getoond in lessen, films vertoond tijdens open dagen, boeken integraal of deels in readers of Blackboard opgenomen en het internet lijkt 1 grote bron van audio, tekst en videomateriaal te zijn om te gebruiken in lessen of Blackboard.

Dat is andermans materiaal dat, net als wat wij zelf maken, beschermd wordt door auteursrecht. Dat wil niet zeggen dat het niet gebruikt mag worden maar vereist wel dat je eventjes nadenkt voordat je het zonder pardoes hergebruikt voor eigen doeleinden. Met dit weblog ga ik pogen weetjes, tips en trucs te geven zodat het hopelijk wat logischer wordt om aan dit soort aspecten te denken maar ook om op alternatieven te wijzen waarbij je minder/geen ‘last’ hebt van auteursrecht. Er is namelijk ook ontzettend veel materiaal beschikbaar wat je wel zonder problemen zonder pardoes mag gebruiken voor je eigen doeleinden.

Daarnaast krijg ik frequent wat vragen over wat er wel en niet ‘mag’ en zal ik op dat soort vragen ook hier antwoord gaan geven. Natuurlijk nodig ik hierbij ook iedereen uit om vragen vooral hier als comment te plaatsen of, het is al bijna ouderwets, te mailen. Wie weet dat auteursrecht straks de normaalste zaak van de wereld is …

@ afbeelding afkomstig van Wikimedia Commons
Een blog over auteursrecht, content- en software licenties, naburige rechten, open access en alles wat maar met intellectueel eigendomsrecht te maken heeft. Daar zat je vast niet op te wachten vermoed ik en de associatie met juristentaal en vermanende vingertjes, die vertellen wat er allemaal niet mag, zal ook snel gemaakt zijn.
Toch hoop ik dat je even verder leest want hoewel ik best wel met vingers wil wijzen, afkeurend wil kijken of zelfs, als het echt niet anders kan, een wetsartikeltje aanhalen … ben ik geen jurist en ga ik zo min mogelijk vertellen wat er allemaal niet mag. Integendeel, dit weblog komt voort uit het feit dat auteursrecht nu eenmaal erg belangrijk is in het onderwijs en door digitalisering ook steeds meer en meer op Windesheim een rol gaat spelen.
Behalve dat we als Windesheim medewerkers (en studenten!) zelf heel veel materialen maken die automatisch beschermd worden middels auteursrecht, gebruiken we ook steeds meer materialen van een ander in het onderwijs. Er worden video’s getoond in lessen, films vertoond tijdens open dagen, boeken integraal of deels in readers of Blackboard opgenomen en het internet lijkt 1 grote bron van audio, tekst en videomateriaal te zijn om te gebruiken in lessen of Blackboard.
Dat is andermans materiaal dat, net als wat wij zelf maken, beschermd wordt door auteursrecht. Dat wil niet zeggen dat het niet gebruikt mag worden maar vereist wel dat je eventjes nadenkt voordat je het zonder pardoes hergebruikt voor eigen doeleinden. Met dit weblog ga ik pogen weetjes, tips en trucs te geven zodat het hopelijk wat logischer wordt om aan dit soort aspecten te denken maar ook om op alternatieven te wijzen waarbij je minder/geen ‘last’ hebt van auteursrecht. Er is namelijk ook ontzettend veel materiaal beschikbaar wat je wel zonder problemen zonder pardoes mag gebruiken voor je eigen doeleinden.
Daarnaast krijg ik frequent wat vragen over wat er wel en niet ‘mag’ en zal ik op dat soort vragen ook hier antwoord gaan geven. Natuurlijk nodig ik hierbij ook iedereen uit om vragen vooral hier als comment te plaatsen of, het is al bijna ouderwets, te mailen. Wie weet dat auteursrecht straks de normaalste zaak van de wereld is …

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top