Nog meer video in het onderwijs via Academia?

De afgelopen maand was er redelijk wat nieuws op gebied van (streaming) TV programma’s. Eind augustus liet Academia weten dat het per 1-1-2011 gaat verhuizen van het huidige Surfmedia platform naar een nieuw platform onder eigen beheer. Dat dit stevige implicaties gaat hebben voor de (onderwijs)gebruikers van Academia mag duidelijk zijn en samen met de Academia focusgroep zal worden gekeken naar de benodigde functionaliteiten van de nieuwe portalomgeving. Ik was nooit echt kapot van de Surfmedia omgeving, hoewel de koppeling met de SURFfederatie wel een enorm handige functionaliteit was voor toegang thuis, dus ik ben wel positief over eventuele toekomstige verbeteringen aan de Academia interface. De verhuizing ontdoet Surfmedia wel van bijzonder veel content en ik ben ook heel nieuwsgierig naar zowel de licentietechnische als financiele consequenties voor de afnemers van Academia.

Ruim een week geleden maakten de landelijke media gewag van een nieuw project, namelijk het online beschikbaar maken van alle Nederlandse films ooit gemaakt en alle televisieseries van de publieke omroepen in een nieuwe webvideotheek opgezet door de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Die zullen met een betaal- en abonnementsvorm ‘gehuurd’ kunnen worden waarmee bijzonder interessant materiaal natuurlijk ook voor het onderwijs beschikbaar zou (kunnen) komen. Ik heb de hoop en verwachting dat al dit materiaal ook in Academia opgenomen zal worden, wat gezien de participatie van het NIBG toch wel logisch zou zijn. Het zou een zeer waardevolle toevoeging aan Academia zijn.

Een oude wens van Academia gebruikers staat ook op het punt in vervulling te gaan. Het beschikbaar krijgen van actualiteitsprogramma’s van de Nederlandse omroepen in Academia, uiterlijk 1 dag na uitzending, is de belangrijkste wens van het hoger onderwijs. In kunnen spelen op de actualiteit middels tijdige beschikbaarheid van o.a. het 8 uur Journaal en Een Vandaag is voor de hogeschoolbibliotheken de belangrijkste reden voor aanschaf van Academia geweest en vanaf vandaag wordt de automatische instroom van de actualiteitenprogramma’s getest met het streven om per 1 oktober de Uitzending Gemist links te kunnen vervangen door het feitelijke videomateriaal. Hulde!

@ Foto

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top