Na 23dingen in de hogeschoolbibliotheek

Op dit weblog heb ik eigenlijk nooit heel veel geschreven over 23dingen. Dat komt niet omdat er niets over te zeggen valt maar vooral omdat ik natuurlijk een apart weblog bijhield toen we bij het Mediacentrum van Windesheim het traject gedaan hebben. Een blog opzetten is immers Ding nummer 2 (en 3) en ik vond niet dat ik, als coach, die stappen kon overslaan omdat ik toevallig al een weblog had. Met die redenering zou ik bijna alle dingen wel overgeslagen hebben dan en was er uberhaupt niet veel nut geweest voor mij.

Over dat nut is nog best wel wat te doen geweest voordat we met ons 23dingen traject begonnen. Waarom zouden we dit gaan doen? Welk doel hebben we voor ogen? Wat zijn nou de resultaten als alle collega’s van het Mediacentrum zich bijna een half jaar in de sociale media hebben verdiept?

Is het puur een kennismaking met de wondere wereld van het web? Zijn we tevreden dat de collega’s na afloop in elk geval de oppervlakte geraakt hebben van de Dingen en er tenminste niemand meer verbaasd opkijkt als het over twitteren of bibliotheek 2.0 gaat? Wij hebben er flink wat discussies aan gewijt maar zijn stiekem (vertelt u het alsjeblieft niet verder) een half jaar na de afronding nog steeds een beetje zoekende naar wat we er concreet mee doen.

Het bestuur van de NVB-HB heeft het vermoeden dat er wel meer hogeschoolbibliotheken zijn die dezelfde ideeën vooraf (en achteraf) hebben gehad na hun eigen 23dingen traject. Ideeën die natuurlijk het beste gedeeld kunnen worden met collega’s in het land want een goed idee verdient navolging en met een slecht idee, dan weten we allemaal wat niet werkt. Op 25 november organiseert de NVB-HB dan ook de tweede Ideeënmarkt die deze keer over de ervaringen, ideeën en best practices gaan … na 23 dingen. Tenminste, als er collega’s te vinden zijn van hogeschoolbibliotheken die 10 minuten willen vertellen over hun ervaringen. Zoals de wiki al meldt:

Voor de mini presentaties van 10 minuten roepen wij alle hogeschoolcollega’s op om in de praktijk glansrijk toegepaste 23 dingen-ideeën aan te melden. Grote ideeën, opgestarte projecten maar ook dat ene kleine ideetje wat je na de 23dingen kreeg .. we willen het graag van je horen. Heb je als bibliotheek dus iets concreets gedaan met 23dingen in je dagelijkse dienstverlening? Kom naar Den Bosch en deel het met ons en elkaar in 10 minuten! Hoe meer hogescholen hun ervaringen vertellen, hoe beter natuurlijk.

In elk geval bereik je dat je alvast 1 concreet ding hebt gedaan met je 23dingen traject, namelijk het delen met anderen! Meld je aan om een minipresentatie te komen geven, gewoon op de wiki zelf!

Disclaimer: Het zal niemand verbazen dat ik zelf in het bestuur van de NVB-HB zit en volledig bevooroordeeld iedereen aanspoor om zich aan te melden.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top