Zo kan het dus wel! The Beatles legaal

Een week geleden stond er groot nieuws aangekondigd op de iTunes pagina. Het bleek niet de release van iOS 4.2 te zijn (die kwam afgelopen maandag) maar het nieuws en beschikbaarheid van het repertoire van The Beatles. Het had Apple waarschijnlijk een paar jaar onderhandelen gekost maar ze konden nu losse nummers en albums van de Fab Four gaan verkopen.

Nu, een week later, blijkt dat het uitstekend gaat met de verkoop. Twee miljoen losse nummers zijn verkocht en maar liefst 450.000 complete albums. Niet gek voor een weekje verkoop.

Helemaal niet gek zelfs als je bedenkt dat het (hopelijk) ook weer een vooroordeel wegneemt. Sinds vele jaren zijn de nummers en albums van The Beatles zonder enige problemen te vinden op internet. Sterker nog, je moet behoorlijk je best doen wil je het niet tegenkomen via bittorrent, usenet of vele internetsites. Vaak in uitmuntende kwaliteit, met prachtige scans van cd’s en oude LP hoezen (u weet wel, die grote zwarte floppies) en songteksten erbij voor het olijk meezingen voor die 2 wereldburgers die de hits niet uit hun hoofd kennen.

Kortom, als je de industrie zelf zou geloven, zou er geen enkele reden moeten zijn waarom iemand een nummer of album digitaal zou willen kopen. Er is niks mis met de versies op iTunes maar ze zijn van goede kwaliteit, niks meer. Geen extraatjes dus waarom kopen mensen iets dat ze zonder problemen zouden kunnen downloaden?

Simpel, omdat mensen dus echt wel willen betalen voor content die ze willen hebben. Content die ze op hun muziekspelers kunnen zetten en in de autoradio afspelen. Ook al zijn er ‘illegale’ alternatieven. Ook al is er geen DRM aanwezig.

Ik hoop dat de muziek/film/boekenindustrie nu eens oplet.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Pingback: Tweets that mention Zo kan het dus wel! The Beatles legaal -- Topsy.com

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top