NVB-HB/WB Ideeënmarkt Na 23 dingen


Afgelopen donderdag was het dan toch zo ver: in Den Bosch, bij Avans Hogeschool, vond de tweede editie plaats van de Ideeënmarkt. Deze keer over wat hogeschool- en universiteitsbibliotheken praktisch hebben gedaan met hun (versie van) 23dingen trajecten. Deed ik de vorige keer nog een oproep, inmiddels was het programma volledig gevuld en moesten we zelfs een 9e mini presentatie weigeren omdat we simpelweg te veel in het programma hadden.


Interesse was er (gelukkig) ook genoeg en in een grote ruimte konden de ruim 60 bezoekers naar de toepassingen en ideeën van 6 hogeschoolbibliotheken en 2 wetenschappelijke bibliotheken luisteren die elkaar in vlot tempo afwisselden. Na de presentaties maakte de meerderheid gebruik van de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen in Xplora en kon iedereen uitgebreid bij een aantal laptops elkaar demonstreren hoe ze (23)dingen aangepakt hadden in de eigen bibliotheek.

Na de lunch en uitwisseling was het tijd voor de ‘endnote’ speaker om de dag inhoudelijk af te sluiten. Mister 23 Dingen zelf, Rob Coers, vertelde over de ontwikkeling en explosieve groei van 23dingen en gaf, live tijdens de presentatie, via twitter een aantal tips om het ook niet te laten bij een cursus alleen:


Een mijns inziens heel geslaagde dag waar ik zelf ook met vele collega’s heb kunnen praten en uitwisselen. Je kunt nog zo veel met sociale media doen (de organisatie van het programma is bijna geheel via twitter en de wiki gegaan), er gaat uiteindelijk toch niks boven elkaar in het ‘echt’ te spreken!

Nog wat meer ervaringen van die dag:

  • Gelukkig was dat niet de enige manier: diverse collega’s, die niet aanwezig konden zijn, hebben de dag via Twitter gevolgd met dank aan meerdere tweeps die goed hun best deden om #na23dingen ook flink onder de aandacht te brengen;
  • Leendert Jan Wieberdink (HU) blogde al een aanzienlijk vollediger inhoudelijk verslag van deze dag;
  • Alle presentaties (Powerpoints maar ook meerdere Prezi’s) stonden vooraf en tijdens de dag al online op de wiki;
  • Ik was van plan vele collega’s kort te filmen over hun favoriete ding. Dagvoorzitter zijn en meedoen aan de rondleiding in Xplora vrat echter nogal veel tijd waardoor ik uiteindelijk slechts drie (eentje is mislukt) collega’s heb kunnen filmen. Nu nog uitzoeken hoe dat handig te monteren ….
  • Je kunt alles nog zo goed vooraf bedenken, we hadden wat meer aandacht moeten besteden aan de mogelijkheid voor sprekers om tijdens hun presentaties ook hun eigen toepassingen te demonstreren. De opstelling van laptop en beamer was daar niet op berekend deze keer;
  • Last but not least, ik heb vele bedankjes in ontvangst mogen nemen voor de organisatie (waarvoor ook dank) maar alle organisatorische activiteiten in Den Bosch komen toch echt op het conto van mijn NVB collega Josee en haar eigen collega’s bij Avans Hogeschool. Het was hartstikke goed georganiseerd!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top