Niks opslaan, gewoon media streamen naar je iPad

Een half jaar nadat de iPad op de Nederlandse markt beschikbaar kwam, is het natuurlijk niet echt zinnig om uitgebreid over mijn iPad ervaringen te gaan bloggen. Het is al op duizenden blogs aan de orde geweest en nu ik hem zelf een weekje heb (met ‘dank’ aan de NRC Next iPad actie), voel ik ook bijzonder weinig inspiratie om over het apparaat zelf nog te gaan bloggen.

Wat me wel intrigeert is, met terugwerkende kracht dan, het ‘gemopper’ op het gebrek aan aansluitingen op een iPad. De grootste kritiekpunten die ik las het laatste half jaar gingen over het gebrek aan connectiviteit, geen USB poort(en) en het niet kunnen uitbreiden van de opslagruimte met bijv. SD kaarten. Als volledige nieuwkomer tot het emperium van Apple (de iPad is mijn eerste Apple apparaat) had ik daar ook mijn vooroordelen over maar juist deze blijken voor mij tenminste totaal niet te kloppen.

Ik heb de goedkoopste iPad genomen die er is, de wifi editie met 16 GB opslag, met het idee dat ik sowieso niet van plan was om hem met muziek, foto’s of video’s te gaan vullen. Die stonden en staan prima op mijn pc en worden wekelijks gebackupped. Met 16 GB (0f zelfs 64GB) zou ik hoe dan ook maar een miniem deel van mijn bestanden op een iPad *kunnen* zetten en ik haat keuzes maken hierin. Qua video’s worden sowieso de meeste formaten niet ondersteund door de iPad , dus dat was ook al geen issue.

Ik had wel mijn huiswerk vooraf gedaan want het leek me toch wel dat het anno 2010 mogelijk moest zijn om alle media simpelweg te streamen naar een iPad toe. Met muziek deed ik dat al mbv Spotify en mijn Playstation 3, die ook weinig videoformaten ondersteunt, kan wel alles afspelen via het netwerk mbv de PS3 Media Server die op mijn laptop geinstalleerd staat.
Ook Apple ‘kent apps hiervoor’ en voor video is Air Video Server (gratis) met bijbehorende clients voor iOS apparaten (niet gratis) precies wat je zoekt. Air Video converteert alle videobestanden (ben er nog geen tegengekomen die niet werkte) en streamt die via je wireless netwerk naar de clients toe. Als je een beetje recente pc hebt van minder dan 5 jaar oud, dan kan die ook nog live alles converteren en je bekijkt zonder enige problemen zelfs HD videobestanden streamend op je iPad. Zelfs mijn anime, met complexe en uitgebreide ondertiteling en meerdere audiosporen, kan zonder problemen bekeken worden .. zonder dat het ook maar enige opslagruimte inneemt op mijn iPad.

Maar waarom stoppen met alleen video?

Met Zumocast stream je feitelijk alles op je pc naar een webinterface toe maar ook, mbv de gratis client app, naar een iOS apparaat toe. Video’s (ook), muziek, foto’s maar ook je Word en PDF documenten zijn ineens toegankelijk op je iPad zolang je pc maar aanstaat. Je kunt kiezen om bestanden ook daadwerkelijk op te slaan op het apparaat zelf, als je het wilt gebruiken terwijl je geen wireless verbinding hebt, maar de essentie is dat het niet hoeft en dat je alles op je pc kunt raadplegen en gebruiken op je iPad.

Ik mis geen extra aansluitingen op mijn iPad en hoef geen bestanden via iTunes te synchroniseren. Die wireless verbinding is alles wat ik (thuis) nodig heb om mijn eigen bestanden te kunnen gebruiken. In mijn persoonlijke cloud.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. “…zolang je pc maar aanstaat”
  Daar zit bij mij een beetje het probleem. Ik wil mijn PC niet laten aan staan voor mijn iPad. De bestanden staan namelijk nu op ofwel mijn Synology machine (RAID1 opslag in een klein kastje) ofwel mijn HDX1000 (naast de TV).
  Daar hebben dit soort tools geen ondersteuning voor (anders dan via die PC die aan moet blijven staan). Het alternatief is dan downloaden naar je iPad via Wifi en dat is niet altijd even snel.

  Reply

 2. Daar heb je natuurlijk gelijk in. Het is voor mij een prima oplossing omdat mijn pc toch al 24/7 aanstaat. Deze serveert ook mediabestanden naar mijn WDTV Live die naast mijn tv staat en dan maakt het niet (extra) uit dat ik er ook met de iPad bij kan.

  Als je een NAS gebruikt of een mediaplayer met hdd, dan heb je idd niks aan Air Video of Zumocast.

  Reply

 3. @michlr Kijk, dat is een mooie tip als je een NAS of DLNA compatible mediaplayer met hdd gebruikt!

  Reply

 4. Webdav op je synology aanzetten en de client op je ipad en je benaderd al je documenten over de hele wereld 3g/wifi.
  Airplayer streamt helaas niet over 3g met synology bij mij.
  Lukt jou dit wel?

  Reply

 5. @ Raymond, helemaal gelijk zonder technische kennis is het veel beter om een eigen ‘cloud’ te maken.
  @ Pierre ea Met DSaudio http://itunes.apple.com/nl/app/ds-audio/id321495303?mt=8 kan je alle muziek van de Synology spelen. Dit kan via internet zodat je altijd en overal de muziek kan afspelen. Versie is voor iPhone maar werkt ook op de iPad. Werkt bij mij met AAC, FLAC, M4A, MP3, Ogg Vorbis, WMA, WMA VBR.
  Video nog niet geprobeerd, maar daar heb ik ook een ander apparaat voor die aan de TV is gekoppeld, iPad is dan toch wel beperkt met de formaten (VLCapp heeft geen mogelijkheid om met extern scherm te werken).

  Reply

 6. […] overduidelijk geen echte mediaplayer voor onderweg. De beste methode om video op een iPad te kijken is mijns inziens dan ook het streamen er naar toe. Voor de Galaxy Tab had ik echter andere verwachtingen, Android ondersteunt meer (HD) videoformaten […]

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top