Mensen willen best betalen voor digitale content

Dat alles op het internet, of wat er allemaal aan digitale content te verkrijgen is, maar gratis moet zijn is een misvatting die volgens mij nog maar weinig mensen hebben. Digitale muziek, software, spellen, ebooks, de distributie ervan heeft zich de laatste jaren behoorlijk verplaatst naar het internet toe.

Ook al hoor je nog wel eens tegengestelde berichten dat het allemaal wel tegenvalt met de bereidheid van mensen om ook te betalen voor digitale content [wat trouwens ook wel weer gerelativeerd kan worden], Pew Research Center heeft gisteren een onderzoek naar buiten gebracht dat zo’n 65% van gebruikers van digitale content wel (eens) betaald hebben voor deze content.

· 33% of internet users have paid for digital music online
· 33% have paid for software
· 21% have paid for apps for their cell phones or tablet computers
· 19% have paid for digital games
· 18% have paid for digital newspaper, magazine, or journal articles or reports
· 16% have paid for videos, movies, or TV shows
· 15% have paid for ringtones
· 12% have paid for digital photos
· 11% have paid for members-only premium content from a website that has other free material on it
· 10% have paid for e-books
·  7% have paid for podcasts
·  5% have paid for tools or materials to use in video or computer games
·  5% have paid for “cheats or codes” to help them in video games
·  5% have paid to access particular websites such as online dating sites or services
·  2% have paid for adult content

And 6% of internet users said they had paid for another kind of content that had not been mentioned in the list of 15 we queried.

Natuurlijk gaat het hier om een Amerikaans onderzoek maar ik kan me bijna niet voorstellen dat het in Nederland veel anders zal liggen. Als je dan bedenkt dat de betaalde toegang/abonnementen tot webbased diensten (als Flickr, Spotify of Google Storage) daar niet eens bijgerekend wordt, dan kon het percentage van betalende mensen nog wel eens hoger uitpakken ook. Ik zou in Nederland vooruit benieuwd zijn naar digitale abonnees van kranten als NRC, Volkskrant, Parool en Telegraaf die inmiddels alle iPad apps hebben, maar ook naar hoeveel mensen nou een Mighty Eagle voor 79 cent gekocht hebben in het spelletje Angry Birds ;)

@ foto via stock.xchng

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top