Social bookmarking voor introverte mensen: Pinboard

Nadat het nieuws uitlekte ergens vorige week over het verdwijnen van Delicious ging ik, net als vele anderen kennelijk, op zoek naar alternatieven. Jazeker, Delicious poogde de boel te sussen maar ik geloof dat Delicious over, pak hem beet, een jaar of zo alsnog van het internet toneel zal verdwijnen en dan wil ik niet alsnog onaangenaam verrast worden.

Onaangenaam omdat ik Delicious stevig gebruik. Niet voor het sociale gedeelte want ook al staat de site daar vooral om bekend, ik ben niet zo heel sociaal met mijn bookmarks en kijk vooral wat ik er zelf aan heb om zo’n dienst te gebruiken. Dat ontdekte ik ruim drie jaar geleden toen ik de Firefox addon ging gebruiken [en vorig jaar die voor IE] waarmee ik de bookmarks en favorieten van beide browsers volledig verving door de toolbar waarin de tagbundels staan die ik in/via Delicious beheer. Op alle pc’s gebruik ik deze inmiddels tot volle tevredenheid en het is de enige reden waarom ik nog niet ben overgestapt naar Chrome, aangezien deze geen toolbar/addon kent voor Delicious.


Maar goed, ik dwaal wat af. Alternatieven voor Delicious zijn er voldoende maar twee kwamen al snel boven drijven als echt serieuze: Diigo en Pinboard. Diigo lijkt qua functionaliteiten heel erg op Delicious en je vindt dan ook bijna alles 1 op 1 terug daar. Grootste voordeel (voor mij dan) is dat zij ook een addon hebben voor Firefox waar je ook, een beetje, soortgelijke dingen mee kunt doen als de Delicious Bookmarks addon. Het werkt echter niet zoals ik het zou willen maar ik kom daar tzt ongetwijfeld in een aparte blogpost nog wel op terug want deze post gaat over Pinboard.

Om alvast met het negatieve te beginnen: Pinboard gaat me niet helpen met het probleem van mijn bookmarks in mijn browser. Ze doen niet aan addons namelijk en zoals al blijkt uit hun ondertitel op de site, Social bookmarking for introverts, hoef je ook voor je sociale netwerk niet naar Pinboard te gaan. De site doet zelfs heel spartaans aan en je moet er ook nog voor betalen (op dit moment $9.09 en dat stijgt met 1 cent per 1000 nieuwe gebruikers) hoewel je als bibliothecaris tot en met vandaag een gratis account kunt krijgen.

Pinboard is echter wel sterk in andere zaken. Zo wordt er zeer actief ontwikkeld aan de mogelijkheden van de site, is deze werkelijk razendsnel en is het beheer van je bookmarks en tags net zo krachtig als dat het eenvoudig is. Het laatste is dan ook puur de focus van Pinboard: het online beheren van je eigen bookmarks. Pinboard kan koppelen met je ReaditLater of InstaPaper account om ongelezen artikelen te importeren met ook de status ‘Unread’, kan bookmarks mirroren van je Delicious account (zolang dat nog bestaat), haalt je bewaarde items op uit je Google Reader en kan tweets en getwitterde links uit je eigen Twitter timeline plukken. Kortom, zowat alles waar je met linkjes werkt kan in Pinboard.


Op dit moment heb ik ingesteld dat Pinboard mijn Delicious account in de gaten houdt en alles toevoegt wat ik daar ook heb toegevoegd. Ik blijf namelijk Delicious gewoon gebruiken zolang het er is omdat ik pas afscheid ga nemen zodra er alternatieven voor mijn browser addons komen (of dat ik gedwongen word natuurlijk door het verdwijnen van mijn Delicious account). Ik gebruik het excellente Packrati.us om alle getwitterde links naar mijn Delicious (en dus Pinboard) te sturen, ook al kan Pinboard dat zelf ook. Het beheer van mijn bookmarks doe ik eigenlijk nu puur in Pinboard omdat het hier zo handig werkt en de koppelingen met de overige sites echt perfect werken.

Hoelang Delicious er nog is, ik weet het niet. Hoe Pinboard (maar ook Diigo) zich in de tussentijd gaan ontwikkelen is echter een veel interessantere vraag maar op dit moment zet ik mijn geld in op Pinboard. De tijd zal het leren.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Hoi,

  Eens.

  Ik ben ook over van Delicious -> Diigo naar Pinboard maar ontdekte wel een paar nadelen van Pinboard:
  – ze archiveren je tweets, maar je kunt er niet in zoeken (dat komt wel schreven ze me)
  – je kunt notes maken, maar daar kun je ook niet in zoeken
  – (ergste:) ze kennen geen wildcard bij het zoeken, en ze trunceren ook niet automatisch rechts.

  Ze bestaan echter nog maar kort, dus hopelijk komt dat nog wel,
  Maar ze zijn idd bliksemsnel, en dat is heeel plezierig ;-) .

  Reply

 2. Da’s balen met Delicious, ik gebruik het intensief niet alleen voor mezelf, maar ook op het werk en was net bezig met het vervangen van statische linkenpagina’s door delicious tagbundels, toch nog maar eens even naar kijken. Pinboard ga ik zeker even naar kijken.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top