Afscheid van de HS-BIBL mailinglijst

Einde van iets ouds en een nieuw begin, dat tikte ik enkele minuten geleden in de vorige post. Of zoals Surfnet het in 2010 in de maandelijkse mail noemde, uitfaseren. Uitfaseren is eigenlijk een iets vriendelijker woord voor ophouden te bestaan want dat is met ingang van vandaag voor alle SURFmailinglijsten het geval.


Nu ben ik het niet eens met dat besluit en onderbouwing ervan want ik ben van mening dat mailinglijsten ook anno 2011 een grote toegevoegde waarde hebben. Natuurlijk zijn er vele alternatieven en struikelen partijen als LinkedIn, Facebook en Google over hun eigen voeten heen om ‘groepen’ aan te bieden waar je alles kan wat je ook kon met mailinglijsten [en meer] maar dat laat onverlet dat ook anno 2011 er nog voldoende mensen zijn die de eenvoud en het gemak van een mailinglijst kunnen waarderen. Pierre meldde vandaag dat er meer dan 2000 SURFmailinglijsten waren met meer dan 355.000 abonnees. Veelgebruikte mailinglijsten, zoals NEDBIB-L, hebben (gelukkig) inmiddels ook een nieuw plekje gevonden.

Geen van die argumenten gaan helaas op voor de HS-BIBL lijst, de discussie- en nieuwslijst voor medewerkers van Hogeschoolbibliotheken. Meer dan 10 jaar geleden in het leven geroepen en de laatste 7 jaar was ik samen met collega Dick Vestdijk van de HU de eigenaar van deze lijst. Tot enige vorm van discussie is het nooit gekomen en het werd voornamelijk/alleen gebruikt als communicatieplatform voor de NVB-HB. Met gemiddeld 1 of 2 berichten per maand zag ik het nut niet om de HS-BIBL over te hevelen naar een andere provider en dus is per vandaag deze mailinglijst opgehouden met bestaan. Uitgefaseerd als het ware.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top