Een sociale browser voor iOS: Cyberspace

Ik zal vast wel tegen wat zere benen trappen maar met alle aandacht die er voor de iPods en iPads van deze wereld is, snap ik niet waarom Safari zo beperkt werkt op mijn Apple apparaten. Ik heb het dan vooral over de mogelijkheden om url’s te delen naar Twitter of gelijk in mijn Pinboard op te slaan. Natuurlijk, je kunt net als bij de browsers op je pc aan de slag met bookmarklets om wat functionaliteiten toe te voegen maar bookmarklets zijn toch echt wel bedoeld om mbv een muis gebruikt (gesleept) te worden en die heb je nou eenmaal niet op een iOS apparaat.

Het beleid van Apple staat niet toe om lekker wild te gaan met het ontwikkelen en aanbieden van andere browsers voor de Appstore maar Cyberspace heeft in ieder geval een kloon gemaakt van Safari en deze uitgebreid met wat meer mogelijkheden op dit gebied. Je betaalt er wel €1,59 voor in de AppStore maar goed, daar koop je nauwelijks een bakje koffie voor.


Na opstarten krijg je een browserscherm te zien dat logischerwijs nogal op Safari lijkt maar waar wel een aantal verschillen te vinden zijn, voornamelijk in de statusbalk onderaan. Het postvakje links onderaan haalt URL’s van het klembord af en bewaart ze daar om later in Cyberspace te lezen. Mbv de geintegreerde Instapaper mobiele site kan Cyberspace bij elke site wisselen tussen de Full weergave en een Text weergave en het icoon voor delen is verplaatst van boven naar rechtsonderaan. Hier zijn echter wel een fors aantal opties aan toegevoegd waardoor je URL’s kunt delen richting Instapaper, Read It Later, Twitter, Facebook, Tumblr, Delicious, Pinboard en Google Reader.

Het wisselen tussen de Full en Text weergave werkt bijzonder snel en levert gelijk een prettigere leeservaring op doordat alle afleidende banners en layout verwijderd wordt.

(klik voor grotere afbeelding)

Misschien nog wel het meest handige (voor mij) is de mogelijkheid om bij de Bookmarks te kunnen wisselen tussen de lokale bookmarks en de sociale. Bij die laatste heb je de mogelijkheid om een Delicious of Pinboard account in te geven en kun je binnen Cyberspace gebruik maken van alle opgeslagen bookmarks bij die dienst.

(klik voor grotere afbeelding)

Perfect is het allemaal nog niet. Het blijft Safari-plus-opties en bij mij crashte Cyberspace ook een enkele keer maar dat mag de pret niet drukken. De integratie van diverse webdiensten in Cyberspace werkt zo handig dat als je ook maar 1 of enkele van deze diensten gebruikt, Cyberspace veel handiger werkt dan de default Safari. Een aanrader.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Ziet er interessant uit, dank voor de review, ik ga het eens bekijken want momenteel zijn de meeste webpagina’s niet te doen op de iPod. Ik hoop dat ik Cyberspace dan ook als de standaard browser kan instellen bij het aanklikken van een link in bijv. Twitter.

  Reply

 2. Je kunt geen andere browser als standaard instellen in iOS helaas. Tenzij je een jailbreak gedaan hebt want in Cydia (de AppStore met ge-jailbreakte apps) vind je wel een paar apps terug die precies dat doen. Helaas zit je zonder jailbreak aan Safari vast.

  Reply

 3. Ik ben dit aan het uitproberen en het is inderdaad een fijnere browser dan Safari. Ik browse maar minimaal op de ipod maar soms wil ik vanuit Twitter een nieuwsbericht even in zijn geheel lezen, al dan niet meteen.

  Wat me echter maar niet lukt is het installeren van de Read Later bookmark van Instapaper. Ik heb 4 keer getracht die stapvoorstap uitleg te volgen maar ik krijg het niet voor elkaar. Is het jou wel gelukt?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top