Samsung Galaxy Tab in de praktijk

Nee, een iPad alleen is niet genoeg om mee te spelen natuurlijk. Ja, er komen dit jaar vast tientallen betere en mooiere Android tablets uit dus waarom wilde ik toch perse de Galaxy Tab? Nou, omdat over een paar maanden mijn abonnement afloopt voor mijn G1 Android telefoon, ik de Surfspot aanbieding icm een Vodafone data-abonnement interessant genoeg vond en ik ook heel benieuwd was naar een Android 2.2 apparaat in 7inch formaat.

Na het plaatsen van de bestelling via Surfspot bij Vodafone stond de koerier werkelijk in no-time voor de deur. Alsof men mij geen enkele bedenktijd wilden gunnen …. maar vooruit, laat ik het enorm goede service noemen.

In de fraaie doos, die niet onderdoet voor de doos waarin de iPad kwam, zit dan de Galaxy Tab, een quickguide handleidinkje in twee talen, een usb kabel met custom Samsung aansluiting (weer erg a la Apple) en een in-ear koptelefoon die ik gelijk weggelegd heb want ik haat die in-ear dingen. Op de fraaie doos is de simkaart van Vodafone geplakt met wat plakband, het enige zichtbare teken dat men met grote haast de bestelling de deur heeft willen uitdoen ;)

In tegenstelling tot wat de quickguide vermeldt, is de Tab volledig opgeladen en is het een kwestie van aanzetten. Er komen wat instellingen voorbij in een wizard en een paar tikjes later kijk je al tegen het Home scherm aan van de Tab, online via Wifi en gekoppeld met hetzelfde Google account als waar ook mijn Android telefoon aan hangt. Een snelle check leert dat mijn zorgen ongegrond zijn: alle eerder gekochte apps uit de Market zijn keurig te vinden onder het tabblad Downloads.

Met een tweejarig mobiel data-abonnement erbij wil je dat dan ook gelijk werkend krijgen maar dat vereist wat meer werk. Na 2 pogingen de simkaart in de Tab te proppen heb ik toch het plaatje uit de quickguide nodig om te zien hoe die er wel goed in moet. De Tab reboot spontaan uit pure schrik maar na de herstart is er een icoontje Vodafone bijgekomen en zijn de balkjes van signaalsterkte zichtbaar. Echter, het uitzetten van de wifi zorgt er niet voor dat het bekende 3G icoontje zichtbaar wordt. Bij de instellingen staat een APN van Vodafone die overeenstemt met wat ik ooit al eens eerder opgezocht had. Aangezien het echter daarmee niet werkt pak ik toch maar de telefoon om na 3 mislukte telefoontjes, 1 nietmeeringebruikzijnd nummer en 1 nieuw nummer uiteindelijk een vlotte kerel aan de lijn te krijgen die me meldt dat die APN inderdaad fout is. Nee, live.vodafone.com moet office.vodafone.nl zijn en nee, dat had ik niet kunnen weten want zelfs hun eigen website vermeldt het niet. Ik had het achteraf wel kunnen weten want Dymphie liep er ook al tegenaan.

De eerste indrukken
Een 7″ scherm werkt best wel fijn. Het scherm reageert vlot en de Galaxy Tab weegt iets meer dan de helft van de iPad. Een verschil wat je echt wel merkt als je een uurtje op de bank met die apparaten zit. Er is veel gezegd over applicaties die niet geschikt zijn voor het grotere scherm van de Tab maar op een enkele na ben ik daar dan nog niet tegenaan gelopen. De apps die ik op mijn telefoon heb staan, staan nu ook bijna allemaal op de Tab en werken daar prima. Het grootste verschil tussen mijn G1 en de Tab voor mij is de hoeveelheid geheugen en opslagruimte. De G1 heeft zo’n 70 MB geheugen waar alle apps op moeten worden geinstalleerd en dankzij het ‘vastzitten’ aan Android 1.6 kan deze ook geen gebruik maken van het 8 GB geheugenkaartje wat er in zit. De Tab heeft 2 GB geheugen, een intern 16 GB SD geheugenkaart en kan zelfs nog uitgebreid worden met max. 32 GB MicroSD geheugen. Ik kan alle applicaties zonder enige zorgen installeren!

Wat nu?
De komende dagen natuurlijk veel nieuwe apps installeren en uitproberen. Angry Birds heeft zijn plekje al gevonden hoewel ik deze liever op mijn iPad speel: de Android versie is weliswaar gratis maar toont periodiek advertenties. Voor die 79 cent in de AppStore van Apple prefereer ik verschoond te blijven van advertenties maar je hebt de optie niet om ze weg te krijgen op Android. Zoonlief is echter dolenthousiast bij elke gelanceerde vogel dus het blijft er wel op staan.

Swypen is ook nieuw voor me maar dat werkt eigenlijk verrassend goed. Ook daarmee even goed oefenen de komende dagen.

Na slechts enkele uren met de Tab is wel duidelijk dat een beschermhoes geen overbodige luxe is. De prachtige voorkant en achterkant zijn volgens mij best wel gevoelig voor schade dus bij Dealextreme.com heb ik een hoes voor zo’n 8 dollar op de kop getikt. Samsung’s eigen lederen hoes kost zowat 40 euro maar dat gaat me echt te ver. Het zal alleen wel een paar weken wachten worden voordat de hoes binnenkomt dus tot die tijd maar extra voorzichtig doen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top