Video kijken op de Samsung Galaxy Tab

Hoewel een iPad ook wel zelf bepaalde videoformaten aankan, is het overduidelijk geen echte mediaplayer voor onderweg. De beste methode om video op een iPad te kijken is mijns inziens dan ook het streamen er naar toe. Voor de Galaxy Tab had ik echter andere verwachtingen, Android ondersteunt meer (HD) videoformaten en dus was deze zondagmiddag een mooie gelegenheid om eens te kijken of die verwachtingen ook waar gemaakt konden worden.

Eerst het begin: de opslag
Streamen heeft het voordeel dat je geen opslag kwijt bent op het apparaat zelf. Het nadeel is natuurlijk dat je afhankelijk bent van een (vlotte) internetverbinding maar aangezien ik de videokwaliteiten van de Tab zelf wilde testen, is het dus zaak om de bestanden op de interne opslag te krijgen van de Galaxy Tab. Samsung maakt zelf gebruik van Kies, een eigen iTunes achtig programma om bestanden te synchroniseren met de Tab maar ik had geen zin om een 100+ MB programma hiervoor te installeren. De Galaxy Tab aan de pc hangen via de USB aansluiting leek in eerste instantie niet te werken totdat ik bij Instellingen -> Draadloos en netwerk -> USB instellingen zag dat je kon kiezen tussen een aantal opties. Standaard staat deze voor het samenwerken met Kies maar de optie Massaopslag stond er ook keurig tussen en inderdaad, gelijk daarna was de interne SDkaart te benaderen via de Verkenner.

Vervolgens is het een kwestie van een mapje aanmaken en daar de te testen videobestanden in te zetten. De Tab beschikt over een mediascanner die periodiek controleert wat voor soort bestanden op de SDkaart staan en binnen luttele seconden waren de bestanden te zien in de Video app op de Tab zelf.

Wat werkt?
Ik heb divx, xvid, mkv en mp4 bestanden geprobeerd en het goede nieuws is dat alle zonder problemen afspelen. Zoals ik helaas wel verwacht had kan de Tab niet overweg met anime mkv’s waar ondertiteling (in ASS formaat) in zit. De video speelt zonder problemen, alleen je krijgt geen ondertiteling.  Bij zowel divx, xvid als mp4 zijn eventuele ondertiteling ingebakken in het beeld en daar speelt het probleem niet. Wat wel werkt bij mkv bestanden is als je de ondertiteling er als los bestand bij doet in het SRT formaat. Dit bestand moet de identieke bestandsnaam hebben voor de extensie maar dan toont de Tab ook keurig de ondertiteling. Voor anime mkv’s betekent dit het extraheren van de ASS ondertiteling en conversie naar SRT formaat en hoewel dat meer moeite is dan ik zou willen, hebben we het over 30 seconden werk per bestand dus dat valt nog te overzien.

Voorlopige conclusie
De ca. 6 bestanden zijn niet representatief voor alles wat er mogelijkerwijs af te spelen is maar het zijn wel de vier formaten die ik het meest gebruik. Alle werken zonder problemen, met dus een kleine extra handeling als het om MKV bestanden gaat met ondertiteling in het bestand zelf. Het is weinig werk om de bestanden op het geheugen van de Galaxy Tab te zetten en ik heb er een handige mediaplayer bij voor tijdens mijn treinreizen. Ik zie mezelf dit meer doen dan ze af te spelen met mijn netbook, welke trouwens de grootste moeite heeft met HD videomateriaal, iets wat zonder problemen met de Tab lukt.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Als ik iets wil kijken via uitzending gemist of op een andere site dan lukt dit heel even en dan stopt de video. Dit gebeurt altijd bij 88%. Wat kan ik doen zodat dit niet gebeurt en ik gewoon online video’s kan kijken? Via Youtube gaat het wel goed.

  Reply

 2. Tja, geen idee eigenlijk want ik heb dit probleem dus niet. Ik kan gewoon video’s bekijken waarbij ik alleen maar kan opmerken dat ik dat via mijn wifi altijd doe. Voor Uitzending Gemist is trouwens een prima app beschikbaar en ook daar heb ik geen problemen mee. Het proberen waard?

  Reply

  • Welke app gebruik je voor het streaming afspelen van media als ik vragen mag?

   Reply

   • AirVideo voor iOS en Zumocast voor iOS en Android. Die laatste heb ik veel gebruikt omdat het feitelijk je media via internet beschikbaar maakt en ik er dus ook buiten bereik van mijn eigen wifi bij kon. Ik heb het echter het laatste half jaar niet meer gebruikt omdat ik tegenwoordig toch vaker video’s onderweg op het apparaat zelf zet en ik zie dat Zumocast (www.zumocast.com) overgenomen is door Motorola. Op het XDA forum kun je echter nog een APK bestand vinden dat werkt met Zumocast op alle Android toestellen, mocht je dit willen proberen http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=17845532#post17845532

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top