Android applicatie: AppBrain Android Market

Je kunt een hoop zeggen over de AppStore van Apple maar 1 van de grote voordelen is dat je door reviews, lijstjes met apps per categorie en aanbevelingen ook beter zicht hebt op wat er allemaal beschikbaar is, en een indicatie van de kwaliteit ervan. Android heeft weliswaar de Market maar zelfs de grootste Apple hater/Android liefhebber zal het met me eens zijn dat het op zijn best ‘functioneel’ genoemd kan worden. Je kunt er prima in zoeken, gevonden apps kunnen voorzien worden van een beoordeling of review en jazeker, Market kent ook categorieën en doet aanbevelingen … maar het voelt allemaal wat minimaal aan.

Dat betekent ook dat je als gelukkige Android apparaat bezitter vooral afhankelijk lijkt te zijn van tips van anderen om er achter te komen welke apps nou essentieel/nuttig/leuk zijn voor Android. Op 1 van die ‘top x Android apps’ websites kwam ik een verwijzing tegen naar AppBrain met de omschrijving dat het een handig alternatief en toevoeging is voor de standaard Market.

Dat was eigenlijk nog een understatement.

AppBrain is namelijk een website(service) en app in één. De app is gewoon te vinden in de Market en gebruikt de eigen webdienst appbrain.com om een stevig aantal functionaliteiten toe te voegen aan de standaard Market op je Android apparaat. AppBrain.com indexeert en categoriseert (ook) alle apps in de Android Market en koppelt dit eenvoudigweg met de lijst met geinstalleerde apps op je apparaat. De app van AppBrain kijkt welke apps je hebt geinstalleerd, waar ze staan (SD kaart of  geheugen) en kijkt of er updates zijn via AppBrain.com. Dat is natuurlijk hetzelfde als wat Market ook al doet maar op de 1 of andere manier is AppBrain vollediger/actueler: op mijn bijgewerkte Galaxy Tab gaf het aan dat er 6 apps bijgewerkt konden worden: 6 standaard geinstalleerde apps door Samsung die kennelijk niet automatisch door de Tab worden bijgewerkt.

Door in te loggen met je Google account op zowel de site als de app, heb je ook het totale overzicht van de Android Market op het web beschikbaar via de site, inclusief overzicht en statistieken van de door jouw geinstalleerde apps. Nu houd ik sowieso van statistieken en lijstjes maar de aanbevelingen op AppBrain lijken ook door meer of betere mensen gevuld te worden want ik kreeg een aanzienlijk nuttiger lijstje dan de standaard Market me voorschotelt. Als klap op de vuurpijl kun je dan ook via de site gevonden apps die je zou willen installeren, doorsturen naar de AppBrain app op je Android. Daar kun je ze dan in 1x installeren.

Een wat mij betreft superhandige en essentiele toevoeging aan alle Android apparaten. Via de AppBrain site hier klaar te zetten voor downloaden op jouw apparaat dus.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top