De digitale bibliotheek voor iedereen

Toen ik afgelopen zaterdag een tweet voorbij zag komen van @digibieb die zijn jaarabonnement bij de KB verlengd had, werd ik ook weer herinnerd aan dit puntje op mijn todo-lijst. Al jaren is er de mogelijkheid om een abonnement/pas te nemen bij de Koninklijke Bibliotheek en zo ook (thuis)toegang te krijgen tot de digitale collectie. Het was me kennelijk ook weer ontglipt want als je al werkt bij een (hogeschool)bibliotheek, dan heb je natuurlijk al toegang tot een groot aantal digitale bestanden.

Maar goed, ik las de tweet en besloot niet langer te treuzelen. Ik was sowieso wel benieuwd welke bronnen en databanken uberhaupt in de digitale collectie van de KB zaten en daar is dan maar 1 manier om achter te komen. Op de inschrijfpagina kun je, volledig online, de gehele inschrijving, identificatie (via DigiD) en betaling (van 15 euro) afhandelen, waarna je onmiddellijk met je lidmaatschapsnummer en wachtwoord aan de slag kan. En dat is precies wat ik deed.

Nieuwsgierig logde ik in, waarna je op een eenvoudige maar zeer functioneel zoekscherm kunt zoeken binnen o.a. de KB catalogus. Alle overige digitale bestanden zijn ook keurig toegankelijk via zowel een pulldown menu als een A-to-Z lijst waarbij je ook informatie over het bestand kunt vinden, alsmede de mogelijkheid om individuele bestanden toe te voegen aan je eigen te doorzoeken selectie. Handig! Het aanbod is aanzienlijk groter dan ik gedacht had met notabene toegang tot enerzijds een aantal fulltext bronnen waar ik ook via werk bij kan maar anderzijds ook (veel) bibliografische en fulltext bestanden waar ik nog geen toegang toe had.


Voor een luttel bedrag van 15 euro per jaar kan dus werkelijk iedereen toegang krijgen tot een uitgebreide digitale bibliotheek. Het sterkt wel weer mijn mening dat we, als hogeschoolbibliotheek, ook niet meer moeten pogen een uitgebreide en exclusieve digitale collectie aan te bieden aan onze klanten maar meer moeten sturen op de persoonlijke bibliotheek van die klant. De digitale bibliotheek van de KB mag daar dan niet in ontbreken lijkt me.

Overigens kun je zelfs nog korting krijgen op die 15 euro, zoals collega @irmavanhouts me een kwartier nadat ik het abonnement had afgesloten via Twitter liet weten. Studenten van MBO en HBO krijgen 50% korting terwijl medewerkers van universiteits- en hogeschoolbibliotheken zelfs een gratis abonnement kunnen krijgen. Nou ja, in elk geval kost het verlengen me dan niks volgend jaar hoop ik.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top