Handig herkennen en verwijzen naar content met CC licentie

Natuurlijk is het geweldig dat er zoveel content op internet te vinden is met een Creative Commons licentie. Het is met de logo’s ook prima te herkennen maar die logo’s zijn soms ook wel een beetje (veel) verstopt. Kijk maar eens waar ik hem op deze pagina heb staan bijvoorbeeld.

Welke van de 6 Creative Commons licenties ook worden gebruikt, 1 eigenschap hebben ze allemaal gemeen en dat is dat naamsvermelding, attributing, vereist is, ongeacht wat je er verder allemaal wel of niet mee mag. Aangezien er niet echt een standaardisatie bestaat hoe je een naamsvermelding doet, vond een team bij Mozilla (samen met de Creative Commons organisatie) het een goed plan om een setje tools te ontwikkelen waarmee je niet alleen makkelijk(er) ziet of er een Creative Commons licentie van toepassing is op een site, maar waarmee je met een paar snelle klikken ook kunt zien welke licentie, en een naamsvermeldingstekstje kunt kopieren naar je klembord voor gebruik in de verwijzing naar de tekst, foto of welke content dan ook.

Dit Open Attribute initiatief heeft een eigen website waar je de tools, op dit moment browserplugins voor Firefox en Chrome, kunt downloaden en installeren. Na installatie laat je adresbalk bij elke site, waar een Creative Commons licentietekst herkend wordt, een CC logo zien.


Klik je op dat logo, dan verschijnt er een venster waarin je zowel meer informatie kunt vinden over de gebruikte licentie maar ook de attribution kunt kopieren.

Voor dit weblog wordt dan de volgende tekst gekopieerd naar het klembord:

Work found at https://rsnijders.info/vakblog/ / CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/nl/)

Een kleine maar nuttige toevoeging om beter gebruik van content op internet mogelijk te maken!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top