Zoeken van jouw tweets (en die van je netwerk) met Postpost

Aan zoekmachines voor tweets geen gebrek maar het blijkt toch lastiger dan gedacht om een goed werkende en volledige zoekmachine te maken waarmee je ook daadwerkelijk alle tweets kunt doorzoeken die de afgelopen 5 jaar zijn losgelaten op het wereldwijdeweb. Via de zoekfunctie van twitter.com kun je nauwelijks een week terug in de tijd zoeken in de tweets, Topsy laat ook steken vallen (vind ik) en hoewel Snap Bird een heel eind in de goede richting komt heeft ook deze zoekmachine last van de limiet die de twitter api nu eenmaal heeft.

Postpost pakt het wat anders aan. Zij indexeren jouw eigen tweets en van 200 tweeps die jij volgt (welk criterium ze bij de selectie daarvan hanteren is onbekend maar ik neem aan dat ze kijken naar de accounts waar jij mee interacteert door replies of retweets). Van al die tweeps indexeren ze de laatste 400 tweets, tenzij die zelf ook Postpost gebruiker zijn, dan claimen ze ‘bijna alles te indexeren’ wat dan neem ik aan inhoudt dat ze 3200 tweets van die personen indexeren.

In mijn geval doorzoekt Postpost dus ruim 140.000 tweets en dat aantal is stijgende, vermoedelijk doordat diverse mensen uit mijn netwerk nu ook Postpost zijn gaan gebruiken. Behalve op zoektermen alle tweets doorzoeken biedt Postpost de mogelijkheid om alle tweets chronologisch te tonen waarin ofwel link(s) dan wel foto’s zitten. Een hele aardige manier om door die twee categorieën tweets te bladeren. De interface van Postpost en presentatie van de gevonden tweets zien er beide prima uit. Bij zoekresultaten kan verkleind worden op de naam van de twitteraccount waardoor je snel het gezochte kan vinden. Zeker omdat Postpost gebruik maakt van je eigen netwerk, worden de zoekresultaten nauwelijks vervuild door ruis van die miljoenen andere twitteraars die je, om wat voor reden dan ook, toch niet volgt.

Minpunten? Ja, die zijn er ook. Ik zou wat meer geadvanceerde zoekmogelijkheden willen hebben. Boleaans zoeken is er (nog) niet bij en ook kunnen filteren op (of binnen) de twee categorieën links en foto’s behoort niet tot de mogelijkheden. Ik zou graag bijv. op ‘dropbox’ willen zoeken binnen de tweets die een link bevatten.

Tweede minpunt is dat alle uitgevoerde zoekacties standaard bewaard worden als snelkoppeling op de startpagina van Postpost. Het is niet mogelijk om deze te wijzigen of te verwijderen waardoor je scherm volloopt met zoekacties, snelkoppelingen naar een selectie van tweeps en een sectie met reviews wat nu volgens mij bedoeld is voor gesponsorde informatie. De makers van Postpost zijn echter bijzonder alert en reageerden binnen enkele minuten op twitter met een melding dat de functionaliteit voor het kunnen verwijderen van bewaarde zoekacties er vlot aankomt. Ze zijn ook nog handig met Google Translate aangezien ik toch echt in het Nederlands die opmerking maakte …

Postpost is in elk geval een zoekmachine om in de gaten te houden en een waardevolle toevoeging aan het arsenaal van de tweetzoekende.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top