Nieuwe interface van Google

De lancering van Google+ heeft niet alleen impact gehad op (andere) sociale netwerken, ook Google zelf pakt stevig uit bij het consistent maken van al haar webdiensten.

En dat zijn er nogal wat.

Picasa wordt Google Photos en fungeert nu (ook) als foto uploaddienst voor Google+. Blogger wordt Google Blogs en zal ongetwijfeld ook verder geïntegreerd worden in o.a. Google+. De meest zichtbare verandering is echter de zwarte/antraciet status- en menubalk die langzaam aan ingevoerd wordt bij de diverse Google diensten. GMail, Google Images, Google Docs, Google Calendar, Google Reader, waar je ook bent, dezelfde balk is zichtbaar en geeft je, behalve de mogelijkheid om naadloos te wisselen tussen alle diensten, ook de notificaties van Google+ zodat er geen ontkomen meer aan is.

Ook de interface van de Google.com zelf is sinds kort voorzien van die menubalk en onderdeel geworden van alle diensten waar je met je Google account zeer eenvoudig tussen kunt wisselen. In een poging om de nieuwe Google.com (en ook de lokale versies zo te zien) nog meer te vereenvoudigen zijn de 2 links achter het zoekvak nu ook verwijderd [behalve nu nog bij de SSL Google versie]. Jawel, de linkjes naar het geadvanceerd zoeken en de language tools zijn nu verdwenen en ondergebracht bij de opties die eveneens standaard in de nieuwe menubalk staan.

Ook al betwijfel ik dat de Advanced Search veel gebruikt werd, ik wijs anderen er altijd graag op om zorgvuldiger en preciezer te zoeken. Dat deze optie nu effectief goed verstopt is kan ik niet als een hele goede ontwikkeling beschouwen. Voor de privacy-gevoeligen betekent de verdere integratie van alle Google diensten nu ook dat je bijna altijd ingelogd zult zijn bij het googelen en dat je webgeschiedenis dus steeds beter bijgehouden zal worden door Google.

Wat vinden jullie van de nieuwe Google?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. – ik vind de nieuwe indeling mooi en handig

  – Advanced Search gebruik ik regelmatig. Ik herkende de opmerking niet dat Advanced Search verstopt zit. Heb net ontdekt dat dit afhangt van de browser! Ik werk normaal gesproken met Chrome en Firefox, daar staat Advanced Search op de homepage. Ik zit nu op een windows-bak; en als ik InternetExplorer aanzet dan zie ik dat daar Advanced Search NIET op de homepage staat…

  – Ik zou wel eens willen weten om welke reden ze een ander scherm voorschotelen afhankelijk van je browser. Ik ben niet dol op dit soort grappen eerlijk gezegd, heb er bij Microsoft ook zo’n hekel aan dat ze andere browsers een tweederangsbehandeling geven

  – je kunt in je account-instellingen aangeven dat je webgeschiedenis niet wordt bijgehouden. Zou ik ook zeker doen :-)

  – privacy is een interessante discussie over, ik ben er zelf niet helemaal uit…Google zegt dat wat zij doen niets met privacy heeft te maken, omdat het gaat om automatische zoekacties omm betere reclames voor te schotelen. Met andere woorden, het zou niet gaan om mensen die zitten te neuzen in….. maar om data. Persoonlijk, maar anoniem zeg maar. Ik moet zeggen dat ze hier best een punt hebben, maar ben er niet uit!

  – Ik doe mijn email graag via GMail, ik heb liever dat een machine zaken indexeert, dan dat (op het werk) een systeembeheerder alle emails kan lezen, wat gebruikelijk is.

  – en verder vind ik google een van de mooiste internetbedrijven die er zijn, die uiteraard een eigen agenda hebben (geld verdienen) maar daarin wel aan “mijn kant” staan, omdat ze innovatief zijn en kennis ontsluiten. In tegenstelling tot sommige andere bedrijven die zelf niet innoveren, die met juridische acties innovaties bij anderen tegenhouden en die juist kennis afschermen. Dus vandaar dat ik een google fan ben.

  Reply

 2. Het wel of niet zichtbaar zijn van Advanced search achter het zoekvak is niet gekoppeld aan browsers. Op mijn pc is de nieuwe balk, en daarmee de 2 verplaatste linkjes’ ook, te zien in zowel IE, Firefox als Chrome. Alleen als ik naar de SSL Google versie ga zie ik de 2 linkjes nog achter het invoervak staan.

  Je kunt in je Dashboard inderdaad aangeven bij Webgeschiedenis wat je precies wilt bijhouden. Stopzetten is niet een optie, pauzeren echter wel.

  Ik was, ben en blijf (denk ik :P) fan van Google. Ik heb nog getest toen de zoekmachine alleen nog op een IP adres te bereiken was en ze de domeinnaam nog niet hadden maar moet wel zeggen dat er in al die jaren wel flink wat toegevoegd is waardoor ik het lastiger vind de consequenties te overzien. Geloven in Google’s ‘don’t be evil’ filosofie is 1 ding, zicht hebben en houden op je eigen data is wat anders. En juist dat wordt bijna dagelijks lastiger en lastiger.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top