Lezen van Kindle ebooks op je eigen ereader

Ik heb even geaarzeld voordat ik deze blogpost schreef. Het is een stappenplan en uitleg hoe je Kindle ebooks kunt lezen op in Nederland verkrijgbare ereaders. Ik zag mijn mailbox al weer volstromen met vragen hoe boek X te lezen is op apparaat Y, zoals dat twee jaar geleden ook al gebeurde toen ik een blogpost maakte over het kunnen lezen van Bol.com ebooks op een iLiad. Daarom maar even een gegeven vooraf: deze blogpost is bedoeld om voor mezelf vast te leggen hoe ik mijn Kindle ebooks, gekocht voor de Kindle apps op mijn tablets, kan backuppen en gebruiken op mijn BeBook ereader. Misschien heb je er ook wat aan maar ik ga geen helpdesk spelen om jou in jouw specifieke situatie te helpen hetzelfde te doen. Om die reden vind je ook geen linkjes naar gebruikte software en scriptjes, tenzij het gratis software is. Sorry.

Er zijn twee manieren om gekochte Kindle ebooks te bevrijden van de DRM zodat je de ebooks in het mobi formaat op je eigen ereader kunt lezen. Voor zover ik weet ondersteunen alle in Nederland verkrijgbare ereaders het mobi(pocket) formaat mits het geen DRM bevat. De onderstaande methoden zijn specifiek bedoeld voor Kindle ebooks die voor de Android of iOS apps zijn gekocht maar werken vanzelfsprekend ook als je een Kindle ereader hebt (waarom je dan zoveel moeite wilt doen om ze te ontdoen van de DRM is een andere vraag).

De eerste stap, nodig voor beide manieren, is het installeren van de Kindle for PC applicatie. Hiermee kun je Kindle ebooks op je pc lezen en beheren. De meest recente versie die je kunt downloaden van Amazon’s website breekt alle scripts, dus je zult een oudere versie moeten downloaden waarmee het nog wel werkt. Zorg ervoor dat je, bij de instellingen, afvinkt dat Kindle for PC automatisch updates gaat zoeken en installeren want anders ben je nog terug bij af.

Registreer je bij Kindle for PC met je Amazon account en download je gekochte boeken naar de applicatie toe.

Methode 1

– Installeer de 32-bit Python voor Windows versie (ook al heb je een 64bit besturingssysteem!) van ofwel de officiële site of de Activestate versie (x86 versie)
– Download 2 scriptjes: unswindle.pyw en mobidedrm.py en zet die ergens op je harde schijf neer. Google is je vriend als je die 2 scriptjes zoekt.
– Zorg ervoor dat Kindle for PC niet geopend is en dubbelklik op unswindle.pyw. Kindle for PC zal nu automatisch starten
– Selecteer en open het boek dat je wilt converten in Kindle for PC
– Zodra het boek geopend is, sluit eenvoudig Kindle for PC af door op het kruisje te klikken rechtsbovenaan
– Na enige seconden komt er een ‘Opslaan’ dialoogvenster te voorschijn [let op, soms opent deze in een niet actief venster] en kun je een naam en locatie aangeven voor de DRMloze mobi versie van het ebook.
– Nu de DRM verwijderd is kun je het mobi bestand ofwel gelijk gebruiken op je ereader, danwel nog eerst converteren naar bijv. epub formaat in Calibre

Methode 2

– Als je het nog niet gebruikt (waarom niet?), installeer Calibre. Met dit gratis programma kun je eenvoudig ebooks beheren maar ook converteren naar (alle) andere ebook formaten
– Installeer de K4MobiDeDRM plugin voor Kindle ebooks in Calibre. Wederom, Google is je vriend.
– Voeg de Kindle ebooks toe aan Calibre vanuit de directory waar Kindle for PC de gedownloade ebooks heeft geplaatst. Standaard is dat de My Kindle content map in je My Documents map.
– Klaar om gelezen te worden op je ereader!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. En een aanvulling: Zorg dat in de Kindle-instellingen het automatisch installeren van updates/upgrades uitgeschakeld is…
  (want nieuwere versies weten aan de genoemde scriptjes vaak te ontsnappen!)

  Reply

 2. Goed artikel, op 12ebooks.nl vind u een breed assortiment aan digitale boeken wat handig zou kunnen zijn. Ik ga de website in de gaten houden.

  Reply

  • @Martin Bij gebrek aan een (i)Mac heb ik geen idee maar het zou een kwestie moeten zijn van de Kindle app openen op je iMac en dan (waarschijnlijk bovenaan?) in het Kindle menu op Voorkeuren of Preferences te klikken. Ergens moet je dan een optie zien waar de downloadmap staat aangegeven, vermoedelijk met optie erbij om die locatie aan te passen. Dat is niet nodig maar je ziet daar dan welke map op jouw iMac gebruikt wordt.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top